За втора година в Каварна провеждат турнир по петанк

Турнирът по петанк за двойки официално е започнал днес в крайморския град

За втора година в Каварна провеждат турнир по петанк

Той се провежда за втора поредна година, а в него участват 40 състезатели от България, Русия, Румъния, Унгария, Израел и Словакия, разпределени по двойки в 20 отбора.


Игрищата, на които се провежда турнирът, са разположени между втора и трета буна на плажа в Каварна, под нос Чиракман.


Петанк е френска национална игра, чиито корени са още от осемнадесети век. В България първият клуб е създаден през 1996 година. В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръв.

Друго правило за определяне на реда е, че играта започва този, който е стигнал най-близо до очертанията на терена, без да го докосва. Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището, откъдето хвърлят всички останали.

От него се пуска едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние минимум 5 метра от началния кръг. Позицията може да се променя по време на играта, след като е минал редът на всички.

“Играта набира все по-голяма популярност в страната ни, защото може да се играе от деца и възрастни и не изисква определена физическа подготовка“, съобщават от Община Каварна като се позовават на информация от организатора на турнира Емил Макаров.

През 2024 година Франция ще бъде домакин на Олимпийските игри, когато петанкът ще бъде включен в олимпиадата.