До 15 юли очакват кандидати за Трета лига

От Добричка област на този етап липсват желаещи, въвеждат електронна система за протоколиране

До 15 юли очакват кандидати за Трета лига

От Зоналният съват на БФС - Варна съобщиха, че заявки за участие в новото първенство на Североизточна трета лига се приемат до 15 юли. Главният секретар на футболната централа в морската столица Пламен Хаджйски обяви, че голяма част от отборите, взели участие в миналогодишното първенство, са потвърдили присъствие в шампионата и за сезон 2019/2020 г. Сигурни участници от Добричка област са изпадналият от Втора професионална лига „Добруджа“ /Добрич/, „Септември“ /Тервел/, „Калиакра“ /Каварна/ и „Устрем“ /Дончево/.



Председателят на ОС на БФС – Добрич Иван Манолов от своя страна каза, че на този етап няма други кандидати от региона да спорят до третото ниво на футбола в България. Да не изпреварваме събитията, защото до 15 юли все пак има време, като изненади в последня момент не са изключени, бе лаконичен футболният функционер. Засега желание за участие на североизток и по-точно от областите - Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Търговище и Шумен, проявяват единствено от ФК „Девня 2005“ /Девня/ и ФК „Черноломец“ /Попово/. Но това се прави с уговорката, че ръководствата на футболните клубове все още не са подали съответните заявки. Въпросните отбори разполагат с материална база, отговаряща на условията за участие в третото ниво на футбола у нас.

Лошото за град като Шумен е отпадането от групата на „Волов“, който до последно се надяваше, че ще се спаси от изпадане. Загубата у дома в последния кръг от „Локомотив“ /Русе/ беше фатална, а според Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС последният отбор отпада в по-долна група. В случая „Волов“ може да продължи да играе в шуменската областна футболна група в следващото първенство. Що се отнася до това може ли друг отбор от Шумен или региона да се включи в Североизточната трета лига, становището за ЗС на БФС - Варна е, че може, стига тимът да разполага с футболен терен и прилежащи съоръжения, отговарящи на съответните условия.

Новост през сезон 2019/2020 г. е въвеждането на електронна система за протоколиране. Тя беше успешно тествана през миналата година в софийската Трета лига. Вече няма да има протоколи на хартиен носител, а такива в електронен вид. Докладите на длъжностните лица, наказателните картони и всичко по футболната среща ще е в електронен вид – таблет, смартфон и т.н. Съставите ще бъдат въвеждани 50 минути преди началото на мача, като там ще бъдат отбелязвани картоните. Базовата информация пристига служебно в Дисциплинарната комисия във Варна.