Д-р Тасков: Държавата е оставила общинските болници на произвола на съдбата

Общинската болница в Каварна е изправена пред редица проблеми, както всички останали малки лечебни заведения

Д-р Тасков: Държавата е оставила общинските болници на произвола на съдбата

„Общинската болница в Каварна работи при нормален режим, обслужваме си пациентите и се стараем да им помагаме за подобряването на тяхното състояние. Естествено като във всяка общинска болница, особено в отдалечен район, си имаме своите проблеми, но работим с нормален ход.“  Това мнение изрази директорът на общинската болница в Каварна д-р Тасков, с когото Добрич онлайн се свърза по повод искането на част от общинските съветници в Каварна да бъде свикано извънредно заседание, на което да бъде обсъдено състоянието на лечебното заведение.Според директора на Общинската болница в Каварна д-р Тасков поредицата от промени в сектора здравеопазване са довели всяка една общинска болница в България да бъде поставена в рискова ситуация от затваряне. И това няма нищо общо с отношението на дадената община към нея. „Проблемите на болницата в Каварна не са нито от вчера, нито от днес и те не могат да бъдат решени на местно ниво, необходима е държавна стратегия в тази посока“, смята д-р Тасков.

Д-р Тасков допълни, че един от основните проблеми в здравното заведение в Каварна е липсата на кадри и пенсионната възраст на голяма част от медицинския персонал. Освен това, по думите му, откакто болниците са превърнати в търговски дружества, те трябва да се стремят да бъдат конкурентоспособни и да привличат колкото се може повече пациенти. „Това означава инвестиции в по-добра апаратура, по-добри условия за работа и за настаняване на хората. Най-големият проблем за дългосрочното съществуване на общинските лечебни заведения е техният търговски статут“, категоричен е д-р Тасков. Според него в сегашната ситуация общинските болници реално нямат собственик – техен принципал се води общината, но реално тя не може да увеличава финансовите резултати на дружеството. В същото време и държавата не е собственик и се получава един Параграф 22, в който болниците са оставени да се справят която както може.

„Общинските болници са с най-силно изразен социален аспект от всички лечебни заведения в страната. Те работят с най-ниско остойностените клинични пътеки, а в същото време наблюдаваме едно постоянно увеличаване на работната заплата, увеличаване на стойността на медицинските и всички останали консумативи“, споделя д-р Тасков. Повече от две години Сдружението на общинските болници протестира явно и чрез медиите, проведоха се срещи с ресорния министър и всичко това е довело до някакъв резултат след решението на правителството да отпусне 20 000 000 лева за общинските болници в страната и без тези мерки общинското здравеопазване в България е било под сериозна заплаха. „Реално в момента държавата ни върна онова, което ни взе преди три години при така наречената реформа „Москов““, категоричен е д-р Тасков. “Лошото е, че през тези три години, когато бяхме оставени буквално на произвола, всички болници натрупаха задължения към доставчици на консумативи, на лекарства, за вода, ток…“

Пореден парадокс в сферата на здравеопазването, според д-р Тасков е, че стандартите, на които трябва да отговаря една общинска болница в България, са направени преди доста време за големите болници и на тях трябва да отговарят дори и малките, което е невъзможно. Той даде пример с Акушеро-гинекологичното отделение в Общинската болница в Каварна, в която за една година има около 30 раждания, а стандартът е в пъти по-висок. Разбира се, за ниския брой на ражданията има редица причини – социални, демографски, икономически, търговски. Според д-р Тасков, именно това е и отделението в лечебното заведение в Каварна, за което има реална опасност един ден да бъде затворено. Според него увеличаването на най-масовите клинични пътеки с 10% не е решение на проблема, а опит за хвърляне на прах в очите.

Признак на социален ангажимент на всяка община е наличието на общинска болница. В това отношение Община Каварна прави всичко по силите си, категоричен е д-р Тасков. „Убеден съм, че няма общински съветник или кмет, който да не иска да има общинска болница, но техният статут на търговски дружества трябва да бъде променен“, заяви д-р Тасков в отговор на изразените по време на вчерашното заседание на Общинския съвет в Каварна опасения, че местното лечебно заведение е пред фалит заради недостатъчно финансиране от страна на общината.

Според д-р Тасков една община колкото и да иска, не може да помогне достатъчно на нито една болница, това може да направи единствено държавата.