Два туристически обекта на Добрич ще привличат велотуристи и авантюристи чрез пътеводител

Пътеводител за пътешественици и велотуристи по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море е първото по рода си издание, което ще се разпространява безплатно от края на месец юни, съобщи за Добрич Онлайн създателят на маршрута "Дунав ултра" Борис Бегъмов.

Два туристически обекта на Добрич ще привличат велотуристи и авантюристи чрез пътеводител

През 2013-та година  той прави промяна в ценностната си система и от собственик и лидер на технологична компания с екип над 40 души, решава да насочи енергията си в създаване на един изключително авантюристичен на пръв поглед маршрут за колоездачи, носещ името "Дунав ултра".


Основната идея на Борис Бегъмов е колоездачите, когато пътуват по река Дунав и стигнат Силистра, да се насочат към сърцето на Добруджа - гр. Добрич, а оттам да достигнат крайната точка на маршрута в  с. Дуранкулак. “Мисията ни е да рекламираме "Дунав ултра" като 100% български туристически продукт и да свържем поречието на река Дунав с Черно море, минавайки през Добрич”, каза той.  

За целта е създаден “Пътеводител Дунав ултра” - промоционално издание, което ще се разпространява безплатно чрез търговската верига на “Bike Center”, тази на Фотопавилион и на велотуристите в ежегодното предизвикателство "Дунав ултра". 

Освен това ще бъде предоставен и на къщи за гости по поречието на река Дунав. 

В пътеводителя са включени два туристически обекта на Добрич - паметникът на хан Аспарух и Етнографската къща. Борис Бегъмов коментира, че са избрани такива забележителности, които да предизвикат интерес в българите и чужденците.

“Има обекти, които са много важни за българите, но за чужденците не са толкова интересни. От друга страна чужденците проявяват интерес към неща, които за българите са стандартни”, обясни той. Според него паметникът на хан Аспарух е доста интересен и впечатляващ обект за българи и чужденци, както и Етнографската къща. По този начин освен колоездачи, до двата туристически обекта на Добрич, ще могат да се докоснат фотографи, туристи и авантюристи, които са разгледали пътеводителят.

Той ще съдържа картографска информация за преминаването на целия веломаршрут “Дунав Ултра”. Началната му точка е най-северозападното населено място на страната - с. Куделин, Видинско. Крайната точка е най-североизточното населено място – с. Дуранкулак, обл. Шабла. В него бъдат открити интересните места за посещение във Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Гулянци, Никопол, Белене, Свищов, Две Могили, Русе, Главиница, Тутракан, Силистра, Добрич и района около Дуранкулак.

Създателят на "Дунав ултра" Борис Бегъмов коментира, че колоездачният преход няма състезателен характер. Всички се събират в село Куделин, Видинско, откъдето започва маршрутът им. Участниците се придвижват с различно темпо, посещават различни забележителности и спират за почивка, където пожелаят. Тази година ежегодното промоционално събитие - предизвикателство ще започне на шести септември от гр. Видин. В него ще се включат 100 участници от четири държави, като стартовите пакети за участие са продадени осем месеца преди колоездачния преход.