Сдружение апелира на повече места в Добрич да се събират средства за Общинския приют

„Апелираме хората, които имат магазини, да поставят кутия за събиране на средства за Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич“

Сдружение апелира на повече места в Добрич да се събират средства за Общинския приют

Това заяви за Добрич Онлайн Илиана Ташева, представител за нашия град на Сдружението  “Българска Федерация за защита на животните - Всички сме равни“.



Това може да се осъществи след контакт с нея чрез фейсбук страницата на неправителствената организация. Илиана Ташева посочи, че събирането на средства за Общинския приют в Добрич е една от постоянните им инициативи. Към момента е поставена само една кутия в зоомагазина на центъра, до бившето кафе “Европа”. 


Представителят на сдружението коментира, че има дарители, които директно се свързват с организацията и предоставят средства. “Имаме дарителка, тя е добричлийка, но от години е в чужбина. Тя прави дарения чрез сдружението“, сподели Илиана Ташева.

От “Българска Федерация за защита на животните - Всички сме равни“ се консултират с Общинския приют в Добрич от какво имат нужда. След като бъде събрана определена сума най-често се купуват лекарства, разнообразна храна и постелки за кучетата. Със средства от дарения в приюта са изградени и четири дървени къщи за животните. „Нашите дарители получават информация какво е закупено със средствата с фактура, касова бележка и кога е доставено в приюта“, каза Илиана Ташева.

Тя подчерта, че никога не се носят пари на ръка в Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич.


„Община Добрич отпуска средства за определен брой лекарства и консумативи, но понякога възникват други ситуации, в които трябва да се реагира“, каза още представителят на сдружението.

Както Добрич Онлайн писа целта е до края на лятото да бъдат събрани средства от благодетели, с които да ремонтират клетките за кучетата. „Приютът има нужда от ремонт на покрива и клетките. Тепърва предстоят срещи и преговори с администрацията на Общината“, каза представителят на сдружението.

В Добрич провеждат кампания за осиновяване на кучета и събиране на средства за приюта


Илиана Ташева сподели и за друга инициатива, в която желаещи могат да се включат. Всяка събота доброволци имат възможността да отидат с нея в Общинския приют, където да извеждат кучетата на разходка. Желаещите могат да се включат след предварителна уговорка с Илиана чрез фейсбук страницата на сдружението.

„Първо носим почерпки на животинките. Всички те са много социални и контактни. Кучетата се извеждат по едно или две за 10-15 минути“, обясни тя. 

Илиана Ташева има две кучета. Едното лично е осиновила от Общинския приют, а другото е взела от улицата. „И двете са бездомни, безпородни, но са прекрасни и интелигентни. Кучетата нямат никакъв проблем с адаптацията в апартамент. Някои от тях може малко по-трудно да свикнат с хигиенните навици, но с търпение, доверие и любов тези неща се преободяват“, беше категорина тя.

Доброволецът припомни, че осиновяването на куче от Общинския приют е безплатно. На животното се издава паспорт и му се слага безплатен чип. Кучето излиза ваксинирано срещу бяс и задължително кастрирано. „Единственият ангажимент на собственика е в седемдневен срок да го регистрира в Общината. Освободен е от всякакви данъци, тъй като кучето е осиновено от приюта и е кастрирано“, допълни тя.

Сдружението е регистрирано в София, в края на 2015 година. Оттогава Илиана Ташева е доброволец към неправителствената организация, които работят с Общинския приют.

През това време са осиновени около шест кучета чрез сдружението. „От тях само едно е осиновено в Добрич, останалите са в други градове. Имаме постоянна връзка с осиновителите, получаваме информация за кучета. Имаме случай с момче от Нова Загора, което хареса едно животно. Едната събота дойде, за да се запознае с кучето и на следващата събота дойде да го вземе“, разказа тя.

Политиката на “Българска Федерация за защита на животните - Всички сме равни“ е кучетата да бъдат осиновявани само в България.

В страницата на сдружението публикуват снимки на кучета от Общинския приют в Добрич, направени от професионален фотограф. Предстои за тях да бъде написана и обща информация като възраст, пол и особености на характера. „Те са прекрасни животни, социални, контактни. Единствено нямат дом“, каза Илиана Ташева.


Освен това от сдружението приемат и сигнали за бедстващи кучета, които не се отглеждат спрямо Закона за защита на животните. „Миналата година имахме сигнал за куче, което отглеждаха жестоко. То беше отнето, след направена проверка. Кучето, на име Аби, вече е щастлива пловдивчанка, където го осиновиха“, сподели представителят на сдружението за Добрич.

В заключение тя коментира, че много хора смятат, че представителите на подобни сдружения получават заплати, но това е изцяло доброволен труд.