Топъл септември обещават синоптиците

Най-високите температури ще са между 31 и 36 градуса, а най-ниските - между 8 и 13 градуса.

Топъл септември обещават синоптиците
Топъл септември, първият есенен месец, обещават синоптиците от НИМХ към БАН. Тази година се очаква средната температура през месеца да бъде по-висока от нормата. Най-високите температури ще са между 31 и 36 градуса, а най-ниските - между 8 и 13 градуса.

За равнините нормата е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 9 и 15 градуса.

Този септември валежите ще са около и под нормата. Средната месечна сума на валежите ще между 30 и 50 мм за равнините, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 мм.

Месецът ще започне с топло време, ще има много слънце, но на места и краткотрайни валежи. През втората половина на първото десетдневие ще се установи слънчево време.

През повечето дни от второто десетдневие атмосферата ще е устойчива, ще бъде слънчево, сухо и топло. Вероятност за превалявания, последвани от временно понижение на температурите, има около 13 септември.

В началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за валежи и по-чувствително захлаждане.

След временно стабилизиране около средата на десетдневието, през последните дни от месеца отново се очаква да има условия за превалявания, с температури близки до обичайните.

Преди началото на лятото синоптиците прогнозираха, че август може да е по-хладен и дъждовен, а началото на септември също да не е от най-топлите и да не става за плаж. Още тогава обаче, те направиха уговорката, че става дума за следващ сезон и прогнозите са проблематични и условни.