С три медала се завърнаха от Словакия атлети на „Добруджа 99“

Николай Янков получи юбилеен медал от домакините в Борски Микулаш

С три медала се завърнаха от Словакия атлети на „Добруджа 99“

В два турнира по спортно ходене в Словакия мериха сили петима състезатели на СКЛА „Добруджа 99“, водени от треньора Николай Янков. Първото съревнование премина по улиците на Борски Микулаш и беше юбилейно за местния клуб и град. След финала домакините отбелязаха 50-годишнината на турнира, който е един от най-старите в тази част на Европа в дисциплината. От тамошния лекоатлетически клуб, поддържащ приятелски връзки с добруджанци, бяха подготвили специална книга. В нея са отбелязани любопитни моменти от зараждането и развитието на турнира през годините, резултати и класирания на участниците. Сред тях личат имената и на атлети от Добрич, които неизменно намират място сред призьорите в последните няколко издания на привличащата сериозен интерес спортната проява.



До бронз в Борски Микулаш достигна Алтен Атанасова, стартирала на 10 км при девойките под 20 години. Ден по-късно тя се качи на почетната стълбица и в град Хохловец. Там добруджанката финишира втора на 5 км. Добри изяви на словашка земя имаше и Ашкън Али при 14-годишните юноши. В първото състезание той остана четвърти на 2 км, а ден по-късно се пребори за бронзов медал на 1 км. Съотборничката му във възрастта - Карина Димитрова, достигна до 4-о и 6-о място. В групата на юношите под 18 години Петър Димов на два пъти завърши четвърти, а Александра Бекярова финишира осма на 3 км при девойките.

Николай Янков не скри възхищението си от начина на провеждане на изминалото състезание в Борски Микулаш, което се е превърнало в празник на спортното ходене. Домакините бяха поканили и наградиха едни от най-изявените настоящи и бивши национални състезатели на Словакия с успехи не само в турнира, но на европейско и на световно ниво. Един от двигателите за организиране на надпреварата е Ян Добиаш, който неведнъж ни е гостувал в Добрич. Тъй като през последните 20 години СКЛА „Добруджа 99“ има постоянно присъствие в проявата, бях награден със специален юбилеен медал - жест, който приемам като признание за работата в нашия клуб, сподели с гордост Н. Янков.