Добрич и Саратов подписаха план за съвместни действия през следващите 3 години

Делегация от побратимения на Добрич руски град Саратов е била на посещение вчера

Добрич и Саратов подписаха план за съвместни действия през следващите 3 години

На посещението в Добрич са присъствали зам.-кметът по Социални дейности в Община Саратов Наталия Леонтйева и Светлана Буранова – консултант към отдела за взаимодействие с обществените сдружения.
Зам.-кметът по Хуманитарни дейности на Добрич д-р Емилия Баева е подписала, заедно с колегата си от Саратов, план за съвместни действия през следващите три години в рамките на сключения още през 1996 г. договор за побратимяване с руския град. Планът за действие обхваща социалната, културна и спортна сфери, а сред дейностите, които се предвиждат са участие на представители на страните в работата на форуми, конференции, кръгли маси по социални и трудови въпроси на територията на гр. Саратов и гр. Добрич, съдействие за развитието на сътрудничеството между образователните институции на двата града, организация взаимодействието между училища в дистанционен формат: развитие на персонала, съвместни семинари, научни и практически конференции и др.

Гостите са посетили СУ „Св. Климент Охридски“. Те са подписали меморандум за сътрудничество между добричкото училище и гимназия №7 от руския град. От Община Добрич посочват, че далечното разстояние между новите партньори няма да бъде пречка за образователните институции, тъй като интернет дава различни възможности за комуникация и различни онлайн форми на взаимодействие.

Освен това са се срещнали с директора на Регионалния исторически музей Добрич Добрев. Заедно те са обсъдили възможностите за взаимен обмен на туристически маршрути, свързани с история, археология и на религиозна тема.

Съгласно предварително заявения от администрацията на Саратов интерес, е била организирана среща на делегатите с Николай Милков – член на управителния съвет на футболния клуб „Добруджа 1919“. С него гостите са договорили размяна на информация и взаимни покани на футболните клубове за участие в организирани от двете страни спортни турнири.

Визитата на гостите в Добрич е завършила с посещение на Регионалната библиотека „Дора Габе“, където директорът Невена Христова и нейният екип са предложили на посетителите от побратимения на Добрич град интересна екскурзия. Гостите са били запознати с колекциите на библиотеката, за творчеството на Дора Габе и с дарената част от личната библиотека на Петър Увалиев. Обсъдили са и възможности за партньорство с библиотека от Саратов, с която да споделят опит, информация и полезни професионални практики.