Осъдиха мъж, причинил по непредпазливост смъртта на майка си вследствие на умишлено нанесена телесна повреда

Състав на Окръжния съд в Добрич осъди 54-годишен мъж за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на майка си вследствие на умишлено нанесена на 17 септември 2018 г. средна телесна повреда.

Осъдиха мъж, причинил по непредпазливост смъртта на майка си вследствие на умишлено нанесена телесна повреда

Подсъдимият е признат за виновен и по второто му повдигнато обвинение за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. За всяко от деянията мъжът получи отделни наказания, като съдът определи той да изтърпи по-тежкото от тях - 2 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим.Производството е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия е било редуцирано с една трета. Съдът е приложил процедурата, след като мъжът е признал изцяло всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт.

Подсъдимият и неговата майка живеели в общо домакинство в шабленско село, но отношенията им били влошени и те често се карали. Подсъдимият системно злоупотребявал с алкохол и биел майка си. По тази причина в Районния съд в Каварна е било образувано гражданско дело, по което била издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие, която задължавала мъжа да се въздържа от насилие спрямо майка си, както и да приближава жилището й и местата за социални контакти и отдих на разстояние не по-малко от 20 метра. 

Около 19.00 часа на 17 септември 2018г, след като употребил алкохол, в нетрезво състояние, подсъдимият нарушил заповедта и отишъл до дома на майка си. В двора на къщата започнал да се кара с нея, като й отправил обидни и нецензурни реплики, закани с убийство и й нанесъл побой с множество удари. Заканите и отправените реплики били чути от хора в съседните къщи. Непосредствено след това един от съседите видял, че пострадалата жена лежи на двора в безпомощно състояние. Опитал се да я свести, след което извадил телефона си, за да потърси лекарска помощ, но подсъдимият му попречил, като започнал да го дърпа и блъска. Тогава съседът отишъл до магазин в селото, където разказал за случилото се и бил подаден сигнал на телефон 112. Жената била транспортирана с линейка до Спешно отделение в Добрич в много тежко състояние. На следващия ден била приета за лечение в Клиника по неврохирургия във Варна, където на 2 ноември 2018г. починала вследствие на тежка черепно-мозъчна травма.

Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15 - дневен срок пред горната съдебна инстанция. Мъжът е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 2287.20 лева.