20 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата в Генерал Тошево по европейски програми са отпуснати от началото на мандата

Договори, за около 20 милиона лв. за подобряване на инфраструктурата, са разписани по Европейски програми в община Генерал Тошево от началото на мандата на сегашното управление.

20 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата в Генерал Тошево по европейски програми са отпуснати от началото на мандата

Това каза в предаването „Часът на кмета” по Регионална телевизия „Добрич” кметът Валентин Димитров. 


Според него Европейските средства са основният ресурс, на който общините могат да разчитат, тъй като общинските бюджети нямат чак толкова много свободни средства и по неговите думи единственият вариант да се увеличат собствените приходи на Общината е да се вдигнат местните данъци и такси. „Има някакъв праг на поносимост, който не трябва да се прескача, но колкото икономии да правим няма как да подобрим инфраструктурата. Европейските фондове и кохезионната политика са  много важни за общини като нашата – малки общини с ограничен бюджет”, заяви кметът на Тошево Валентин Димитров. Той коментира, че за следващите 2 години – 2020 и 2021 вече има достатъчно работа по спечелените европейски проекти, които ще бъдат реализирани. „От началото на мандата 20 милиона имаме разписани договори за подобряване на инфраструктурата, част от тях са реализирани, част от тях тепърва ще бъдат реализирани, тъй като сме в процедура за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки, а за други  имаме подадени проектни предложения”, каза той. 

През последните седмици в Генерал Тошево бяха подписани два договора за нови проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата в града по Програмата за развитие на селските райони. Единият, от които е за почти 1 200 000. В него е предвидено да се направи пълна рехабилитация на 3 улици в 3 населени места в община Генерал Тошево. Едната е в града, другите две са в селата Кардам и Люляково.  „Изпълнението е до 36 месеца, така че с подмяна на бордюри и асфалтова настилка със сигурност ще подобрим инфраструктурата, която не е в особено добро състояние в община Генерал Тошево, говоря за уличната мрежа”, уточни кметът Валентин Димитров. Той сподели, че улицата, която ще бъде ремонтирана в град Генерал Тошево повече от 20 години не е била рехабилитирана, а в селата - откакто е положен асфалта, преди повече от 40 години. „Със сигурност трябва да се подобрява инфраструктурата, ние заделяме средства от общинския съвет за по някоя улица в селата, но все пак имаме 41 села, акцентът пада, по принцип, в град Генерал Тошево”, каза Димитров. 

Другият проект предвижда изграждане за спортна площадка за баскетбол и волейбол в ОУ „Хр. Смирненски”. Средствата, които ще бъдат отпуснати по Програмата за развитие на селските райони, са над 60 хил. лв. „Спортната инфраструктурата в самото училище е под всякаква критика и е в окаяно състояние, така че мисля, че за този програмен период е успех за Община Генерал Тошево да спечели поредни два проекта”, коментира кметът Валентин Димитров.

Според него всеки един проект допринася за развитието на община Генерал Тошево. „Дали е твърд проект, както казваме, инфраструктурен или мека мярка, смятам, че свежите европейски пари само могат да градят и да развиват града и общината”,каза той. Градоначалникът каза в заключение, че и през новия програмен период ще се продължи да се кандидатства с проекти за подобряване на инфраструктурата в общината и те да се реализират за благото на жителите.