Седем села в Добричко са на воден режим от половин година

Седем села в община Генерал Тошево са на воден режим от половин година.

Седем села в Добричко са на воден режим от половин година

ВиК спира водата на абонатите в най-активните часове, заради върховата енергия, която трябва да плаща за изпомпването й. Водохранилищата, от които преди селата са черпили вода при аварии, днес са празни.



Тодорка Йорданова има четиричленно семейство и й се налага да става призори, за да се запаси с вода или да изпере. "Сутринта някъде към 4 часа идва водата, в 8 вече е спряла. Към 2,30 на обяд, т.е. 14.30 часа до 5 – в 5,30 вече капка не покапва от чешмата", заяви тя.

В следобедните часове обаче от течащите чешми могат да се възползват само хората, които не работят.

"Сега, виждате лятно време е, хората до 10 са на работа – селскостопански район! И се връщат и почват да звънят – не могат да си почистят, да се изкъпят", коментира Антон Атанасов, кмет на село Пчеларово.

84-годишната Донка Митева се грижи сама за болния си син и като всички изнемогва. "Ходя да купувам вода да пия, пък прането – като дойде водата, тогаз се мъча да пера. Нямаме вода – 2 дни имаме, 5 дни нямаме – не знам какво е", каза възрастната жена.

Юлия Христова сподели, че две две перални са й изгорели. Трета взех чисто нова – в средата на стаята си стои, защото няма вода. Ей тъй – капка по капка", допълни тя.

От ВиК признават, че спират водата, за да икономисат ток, но основната причина за режима е амортизираният 70-годишен водопровод, който трябва да се подмени.

"Ако не се намеси държавата, ВиК няма никакви сили, никаква възможност, защото ние сега в момента в Пчеларово подаваме 24 000 кубика, а инкасираме 1000 – тази разлика е за сметка на предприятието", уточни Мирослав Люцканов, началник на район Ген. Тошево към ВиК – Добрич.

Само за април авариите в системата на 7-те села са 39. На всеки 3-4 метра от водопровода има някакъв теч, казва още Люцканов.