Кольо Тончев от Добрич пропътува 700 км с трабант от 1963 година и спечели ретро рали „Марица 2019"

Бащата на известните добрички певици Ивелина Колева и Преслава - Кольо Тончев, заедно със своя навигатор Петър Георгиев са спечелили голямата награда в генералното класиране на международното рали за ретро и класически автомобили „Марица 2019”.

Кольо Тончев от Добрич пропътува 700 км с трабант от 1963 година и спечели ретро рали „Марица 2019"

В тазгодишното издание на турнира са се включили 36 участници от цялата страна.



Кольо Тончев и Петър Георгиев пропътували над 700 км с "Трабант 600" от 1963 година. Ретро ралито започнало от паркинга на панаира в град Пловдив, където е бил и стартът на първото състезание. То било озаглавено „На точното място – в точното време”, старинните автомобили трябвало безпрепятствено да стигнат до Община Минерални бани. За всяка минута отклонение съдиите отнемали по 3 точки, а при пропускане на финала се начислявали по 8 наказателни минути. След което състезателите в ретро ралито  се насочили към град Александруполис в Гърция, където се състоял следващия етап от надпреварата, а именно състезание по майсторско управление.  Следващата спирка била в Узункьопрю в Турция, където се състоял финалният етап от състезанието с ретро автомобили – състезание за време. Шофьорите е трябвало да преминат през предварително зададен маршрут за най-кратко време. 


След като били сумирани точките от трите етапа на състезанието Кольо Тончев и неговият екип получили 9 бонус  точки  заради годината на производство на автомобила - 1963. Състезателят от Добрич сподели, че всички участници са се представили много добре, но за жалост победителят винаги е един.  Това, което най-много впечатлило Кольо Тончев е перфектната организация на събитието. 

Организатори на Международното рали за ретро и класически автомобили „Марица” са Дончо Дончев, проф. д-р Галина Певичарова и Пловдивски автомобилен клуб „Ретро”.