Министър-председателят Бойко Борисов откри новия маслоекстракционен цех в завода за олио в Карапелит

Министър-председателят на България Бойко Борисов беше на посещение в добричкото село Карапелит, за да открие новия маслоекстракционен цех в завода на „Клас Олио”.

Министър-председателят Бойко Борисов откри новия маслоекстракционен цех в завода за олио в Карапелит



Новата придобивка на индустриалното предприятие служи за извличане на масло от слънчогледовекспелер, който се получава при пресоване на културата. Новата линия е напълно автоматизирана с капацитет от 300 тона за 24 часа. Инвестицията е в размер на над 3 млн. евро и чрез нея производството се увеличава двукратно. „Това е експелер, който се равнява на 600 тона слънчогледово семе. Инвестицията е насочена и към екологията, защотопри този тип производство се отделят по-малко вредни хексанови емисии и изпарения”, заяви директорът на завода Ерхан Фикрет. Новият маслоекстракционен цех ще осигури още 100 нови работни места. „Работниците в тази линия трябва да са изключително високо квалифицирани специалисти, в каквито ние инвестираме, внасяме от чужбина и сами подготвяме”, сподели Фикрет. В училището в Карапелит вече има дуална паралелка, в която специалисти и технолози от фабриката подготвят20 ученици. Директорът на предприятието Ерхан Фикрет изрази надеждата си, че поне част от тях ще останат да работят в селото.


„Чест за нас е да сме тук, добра инвестиция, 100 нови работни места, пореден завод -  това е индустриализацията на страната”, каза министър-председателят Бойко Борисов в Карапелит.  Той изрази надеждите си, че в предприятието работниците получават добри заплати и са доволни, защото според него хората трябва да бъдат задържани в Златна Добруджа и да получават достойно заплащане. Той благодари на трудещите се в заводаза всеотдайната и качествена работа, която вършат. „Това, че наново инвестират и разширяват производството показва, че вие сте златни, така че ви желая да сте живи и здрави, а на колегата да вдига заплатите, защото имаме план за доходите”, каза Борисов.


След официалното откриване, той се запозна с технологията на производство на олио и посети цеха за бутилиране. Излизайки от отдела Борисов сподели пред присъстващите, че е изключително впечатлен от предприятието. „Италиански машини, български слънчоглед и суровина, най-модерни технологии и изнасят за целия Европейски съюз и Китай  и чак не стига слънчогледа, макар че толкова много се произвежда”, заяви той.  „Започнах с благодарност към работниците, защото високо квалифицирания им труд, тяхната работливост не само, че не пъди инвеститорите, а точно обратното - виждате завод след завод, линия след линия, цялото производство тук е от самото идване на слънчогледа до бутилката олио”, каза Борисов.  


В заключение министър-председателят сподели, че е изключително впечатлен от видяното и пожела на всички, които работят там да са здрави и да продължават да бъдат все така всеотдайни към това, което вършат.