До края на седмицата утвърждават метод за изследване на всички вещества във водата в Пастир

До края на седмицата от Софийска вода ще утвърдят метод, чрез който да изследват веществата тебуконазол и протиконазол във водата в генералтошевския квартал “Пастир”.

До края на седмицата утвърждават метод за изследване на всички вещества във водата в Пастир

Това съобщи главният инженер на ВиК в Добрич Павел Павлов, който вчера беше на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с безводието от 25 април в квартала.


“Надяваме се в началото на другата седмица нормално да пуснем водата”, каза Павлов.

Той сподели, че днес на среща в Министерството на здравеопазването са директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич, както и главният държавен здравен инспектор. Те ще обсъдят предложението на ВиК - Добрич водата да бъде пусната само за битови нужди, а жителите на квартала да бъдат предупредени. 

Инж. Павел Павлов беше категоричен, че веществото спироксамин, което е било с най-голямо съдържание във водата, е под норма.

До края на тази седмица трябва да бъде получена технологията, чрез която да изследват останалите вещества във водата на генералтошевския квартал “Пастир”. Инж. Павлов уточни, че подобни вещества никога досега не са били изследвани от нито една лаборатория в света, както и че случаят е прецедент.