Вторият поход на мечтите премина през Добрич

Събитието е част от националната инициатива на младежи с интелектуални затруднения от семейства и системата за грижа.

Вторият поход на мечтите премина през Добрич

Младежите обсъдиха, заедно с местната власт, местната общност, НПО, доставчици на услуги и бизнес представители, какво се е променило за седемте години от създаването на Младежкия съвет за детско и младежко участие към организация „Лумос” и първия Поход на мечтите през 2012г. по отношение на правата на младите хора за независим и достоен живот, професионалната реализация, правото на всяко дете на семейство, социалното включване и участие. 




„Когато видях част от тази младежка група преди 7 – 8 години, тогава, те бяха едни малки деца, сега пораснаха, станаха големи младежи, групата се разшири и стана Младежки съвет към „Лумос”. Аз лично много се радвам, че от самото начало до момента ние сме заедно не само с децата, но и с техните семейства, опитваме се да им помагаме и да ги подкрепяме. През тези години се случиха много неща - тези млади хора пораснаха, развиха много умения и станаха наистина самозастъпници,  промени се и цялостната среда, вече има много услуги, които преди това ги нямаше”, сподели директорът на „Лумос България” Бисер Спиров. „Много се радвам, че има Втори поход на мечтите, в първия те поставиха основни въпроси по отношение на обещанията, които направиха много правителства, включително и българското, за услуги и грижа за децата и хората с увреждания. Сигурен съм, че тези обещания не са 100% изпълнени, обаче първите стъпки са направени”, допълни той. 


 „Нашата Община е доставчик на много социални услуги, които са насочени към младежите с увреждания, сигурна съм, че има какво още да се желае в нашата мисия да ги направим пълноправни членове на нашето общество”, заяви зам.-кметът по „Хуманитарни дейности” към Община Добрич д-р Емилия Баева. „Уважаваме вашето желание и се опитваме, доколкото можем, да помагаме. Не знаем дали е достатъчно - вие сте тези, които днес ще ни кажете какво трябва да направим”, с тези думи тя се обърна към младежите с интелектуални затруднения. 


Събитието продължи с дискусии, в които бяха обсъдени 3 важни теми -  това как да водят хората с увреждания по-независим живот, какво трябва да се случи, за да имат повече умения, своя професия или реализация и да правят нещата, които правят всички млади хора. Присъстващите се разделиха в 2 групи, в едната бяха представителите на институции, а в другата младежите. Те описаха на големи бели листи идеи за решения на проблемите, след което ги сравниха. 



Вторият поход на мечтите  тръгна от Варна, премина през Добрич, а сега младежите са се запътили към Казанлък, походът ще завърши в столицата. Той е със специалното партньорство на Омбудсмана на Република България Мая Манолова.