За 11-и път Община Крушари организира Празник на гърнетата

Кулинарният конкурс „Празник на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа” – 2019 ще се проведе на 8 юни от 10 часа пред НЧ “Йордан Драгнев – 1894” в Крушари.

За 11-и път Община Крушари организира Празник на гърнетата

Организаторът Община Крушари кани всички, които могат да готвят, пеят или танцуват, да се включат в кулинарната надпревара или в музикалния блок, който ще съпътства най-голямото кулинарно събитие на Добруджа.
Празникът на гърнетата има конкурсен характер. Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия - чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници. Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката. 

След приключване на дегустацията всички представени ястия ще могат да бъдат предложени за продажба на гостите на събитието. Народно читалище, колектив или група, представило се с най-оригинална етно трапеза и автентични вкусотии, ще бъде отличено с парична награда. 

Участниците имат право сами да изберат вида на представеното ястие, като задължително е то да бъде в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен или тавичка. Няма ограничения за вида на гозбите и броя им, с които един участник се представя. Задължително е всяко ястие да е придружено с писмено наименование /етикет/, както и рецептата, по която е приготвено.

В конкурса "Бучни пръчка, пий вино" своята продукция - вино и ракия, могат да представят майстори-винари. Напитките трябва да бъдат произведени от местни добруджански сортове.

Фолклорна програма от самодейни състави от Добруджа ще съпровожда цялото събитие.

Извън конкурсната програма производители на мед, мляко, сирене, плодове и зеленчуци, сладка, конфитюри, лютеници, туршии, цветя, билки и подправки ще имат възможност на шарен селски базар „На сред село, на мегдана” свободно да предложат за продажба натуралните си домашни продукти.

Заявки за участие се подават до 31 май, могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Крушари.