Сигналите за отровени пчели се увеличават

Седем сигнала за натровени пчелини са подадени в Областната служба по земеделие в Добрич от началото на стопанската година до момента.

Сигналите за отровени пчели се увеличават
В част от тях е констатирана 100% смъртност на пчелните семейства, а в други – от 30 до 70 на сто. В действителност поразените кошери са много повече, но малцина пчелари се жалват официално.

Един от потърпевшите е Димитър Димитров от Балчик, който прехранва семейството си с производство на мед от 8 години и за това време пчелинът му от 130 кошера е тровен вече 3 пъти. „Годината сега почва, а те ме връщат назад, за което аз губя цялата година. Дали ще възстановя нещо, дали няма да възстановя – всичко зависи от пчелите или от финансова гледна точка, финанси вече няма, защото се повтаря всяка година, абсолютно!“, сподели той. 


Земеделските производители и овощарите масово не уведомяват кога и с какво третират растенията.

„Не спазват часовете за пръскане – пресен пример от преди 2 дни: Влиза тракторът точно до мрежата, до пчелите работи и го питам: Какво правим? Абе, казва, то не е вредно, бе!“, разказа Сергей Великов, собственик на пчелин в село Дончево.

Наредбата, която регулира отношенията между пчелари и земеделци не работи, и наказани няма, споделя Павлин Драгнев, чиито пчели са изтровени пред 2 години. „Абсолютно нищо не се случи тогава. Растителна защита искаха едва ли не нищо да не се случи, понеже няма никакво уведомление за това пръскане, а това е масово пръскане със самолет, не е някаква малка нивичка!“, каза той. 


Пчеларите настояват от „Растителна защита” да проверяват и действителните препарати, с които се пръска.

„Арендаторът Георгиев решил днеска да пръска – отивате на место и проверявате – Я, да видим сега тука, отвори!, вземете проби, щото на тубата може да пише едно, но вътре може да има друго.“, заяви Сергей Великов

По неофициална информация отровените пчелни семейства са стотици хиляди, но единици са стопаните, които декларират загуби, поради страх от арендатори или че медът им няма да бъде изкупен. Другата съществена причина е, че пчеларите сами трябва да плащат пробите, всяка от които струва 420 лв.

„Това значи примерно, че аз ако имам съмнение от 10 ниви, аз трябва да взема проба от 10 ниви, което е по 400 лева. Това са много пари!“, каза Димитър Димитров.


Заради ежегодните загуби, стопани продават цели пчелини и секторът отива към срив, коментират засегнатите.

Областна дирекция „Земеделие” организира среща утре, на която тези проблеми ще се разискват.