Какви опасности крият боите за яйца

Великден идва, а с него и изконните обичаи, част от които е и боядисването на яйца. То е свързано с празничен трепет за всяко семейство, но мнозина не знаят, че крие и опасности.

Какви опасности крият боите за яйца

Боите за яйца съдържат съставки, чиито ефекти върху здравето не са известни. Те съдържат добавки, които се използват в хранителните продукти за промяна на външния вид и свойствата на крайния продукт, пише БГНЕС.


Така продуктите стават по-интересни, особено за децата.

Яйцата обикновено се боядисват, като се поставят в оцветена вода за известно време, а има и други различни начини, като триене с восък или украсяване с различни апликации. Оцветяването продължава по-кратко, ако цветът е по-концентриран. При по-дълго задържане в боята, тя може да проникне в черупката, а белтъкът също може да се оцвети.

В някои бои първо трябва да се добави оцет, тъй като повечето цветове са по-добре “залепени” за черупката на яйцата в кисели течности.

Като правило, тези бои се разграждат от организма. Но разграждането може да бъде частично, така че могат да се появят комбинации, които да причинят различни нарушения като алергии, липса на концентрация, затруднения с дишането… Затова с боите трябва да се внимава.

През 2010 г. Европейският парламент реши, че в етикетите на храни, в които има изкуствени оцветители E 102, E 104, E 110, E 122, E124, E 129, трябва да се съдържа предупреждение: “Може да предизвика нарушения в активността и концентрацията при децата“. 

Това е достатъчна причина да се помисли повече за възможните опасности, свързани с употребата на тези добавки. Въпреки това, сред цветовете има и естествени, като Е 101, което всъщност е витамин В2 и дава жълтия цвят.