Санкции за некачествено възстановяване на улици и булеварди след водния цикъл ще бъдат налагани от Община Добрич

Очаква се началото на май месец да започне цялостното асфалтиране на бул. “Добруджа” и ул. “Никола Петков"

Санкции за некачествено възстановяване на улици и булеварди след водния цикъл ще бъдат налагани от Община Добрич

Кметът на Добрич Йордан Йорданов припомни пред журналисти, че строителните дейности вече са започнали и уточни, че в момента се полагат бордюри, както и други предварителни дейности. Той сподели, че изпълнителите се движат по график, като в началото на май месец трябва да започне цялостното асфалтиране.



Във връзка с вече стартиралото възстановяване на уличните настилки след изкопните дейности по водния цикъл в Добрич, Йордан Йорданов категорично заяви, че Община Добрич ще санкционира изпълнителите по проекта, ако работата не бъде свършена добре.

Кметът на Добрич е предупредил ръководителя на звеното по проекта инж. Живко Неделев да разпореди на изпълнителите, където не са възстановени местата от водния цикъл, да бъдат насипани, трамбовани и подготвени, тъй като предстои асфалтиране.

„Ще им бъдат пуснати официални писма и ако това не се изпълни, ще си понесат санкциите“, каза той. Йорданов уточни, че където възстановителните работи не са добре направени, изпълнителят ще бъде санкциониран. „Ще трябва да възстановят и асфалтовото покритие във варианта, в който са го намерили. В никакъв случай няма да толерираме некачествено свършената работа“, заяви кметът на Добрич.

Той увери, че до момента не са извършвани плащания от страна на Общината за възстановителните работи и това ще се случи, едва когато бъде постигнто необходимото качество и ниво. 

Зам.-кметът арх. Боян Коларов сподели, че в момента проучват състоянието на улици, които се намират, по думите му, в най-изоставените навремето квартали. Това са така наречените седми и осми квартал - районът източно от бул. “Русия” и под ул. “Генерал Попов” - до СУ “Димитър Талев” и ЦДГ Първи юни №17. 

“Ще проучим каква е финансовата възможност на Община Добрич със собствени средства да бъдат възстановени улиците”, каза арх. Боян Коларов. “В района има улици, които са негодни за ползване. Основната причина е твърде дългото време, в което водните загуби са причинявали амортизация”, допълни той. Зам.-кметът е категоричен, че в този район има улици, които трябва да бъдат изградени с трошенокаменна основа и нова настилка. Той уточни, че има и такива,  по които е достатъчно да бъде предвидена само подмяна на асфалтовата настилка, тъй като основата е в добро състояние. 

Арх. Боян Коларов коментира, че водните загуби драстично са намалели, благодарение на което вече може да се инвестира във възстановяване на улици. 

“Това е доста голям район, едва ли ще можем да си позволим да ремонтираме всички улици, но тепърва ще направим сметка. Ще подредим пъзела между бюджета и нуждата, за да видим какво е възможно да инвестираме”, каза той.

1 800 000 лева ще са необходими за рехабилитация и обновяване на улиците в този район. “Със сигурност нямаме толкова, ще е нужно добре да обмислим къде точно да асфалтираме”, заяви зам.-кметът арх. Боян Коларов. 

Финансовият зам.-кмет Елка Димова припомни, че данъчната кампания тази година започна по-късно, като едва на 5-и март са започнали да приемат плащания за местни данъци и такси. Тя коментира, че приходите от данъци за първото тримесечие на годината са 1 600 000 лева. 

“Това са 21% от годишния план. В сравнение с миналата година за първото тримесечие са били събрани 2 200 000 лева”, допълни зам.-кметът.

По думите й, ситуацията е същата и с такса “Битови отпадъци”. Събраните средства за първото тримесечие на годината са 1 300 000 лева. За същия период през миналата година постъпленията са били 1 900 000 лева. По минус 600 000 лева в данъци и такса “Битови отпадъци”, уточни Елка Димова. 

Тя увери, че постъпленията вървят с бързи темпове и припомни, че до 30 април гражданите могат да се възползват от  5% отстъпка при плащането на данъци.