Как една пратка с кокаин стига от Латинска Америка до Черно море?

Колумбия, Бразилия, Венецуела - това са трите основни производителя, от които се пренася кокаинът – по въздух и вода.

Как една пратка с кокаин стига от Латинска Америка до Черно море?

От няколко години главният балкански транзитен маршрут за наркотрафик се е изместил от Сърбия към Румъния и България, съобщават от nova.bg. В края на март морето в северната ни съседка изхвърля на брега първите пакети с кокаин. Откритата в преобърната моторна лодка дрога е около тон и се оценява на над 300 млн. евро.


Кокаин на стойност над 71 млн. лева откриха в морето край Шабла

„Тук става дума за две лодки с кокаин. Имало е много силна буря. Вълни от четири бала, които вероятно са преобърнали една от лодките, пренасяли дрогата. Говорим за най-малко две лодки, а може би три”, казва Сънзиана Йонеску, журналист в румънския вестник „Адевърул”. По думите ѝ е имало транспорт, който е трябвало да достави пратката на брега, но това не се случило. „Морето изхвърля част от пакетите с кокаин на брега. Местни хора ги откриват на плажа и уведомяват властите. Друга част от пратката е отнесена на юг от морските течения. От Сфънту Георге до Ваду, Ефория, Костинещи, Вама Веке. Накрая стигнаха до вас в България”, добави Йонексу.

Сак с над 25 килограма кокаин, подобен на тези в Шабла, изплува край курортен комплекс "Слънчев ден" във Варна.

Схемата, по която са работили трафикантите, е предвиждала дрогата да се предава в открито море. Доставчици и получатели не се виждат. Кокаинът е увит в непромокаема материя, със спасителна жилетка, така че да се държи над водата. От румънската Гранична полиция заявяват, че заради лошите метеорологични условия е невъзможно да се установи откъде точно идват наркотиците.

„Кокаинът идва от Южна Америка. Хероинът идва от Афганистан. Информацията, с която разполагаме е, че плавателният съд, който е пренасял тези наркотици от Южна Америка, в случая е идвал от Турция”, каза още румънският журналист. 

„Бил е транспортиран от Южна Америка до Черно Море и оттук е трябвало да стигне до Холандия. България и Румъния сме транзитни държави, защото имаме излаз на Черно море и всички видове морски транспорт минават оттук. След като са докарани с лодка, с катери или автомобили, продължават към Западна и Северна Европа”, уточни нейният колега Валентин Стан от Digi24. По думите му посоката на тази пратка е била Холандия, Германия, северните страни - а ние сме били само транзит.

Румънският министър на вътрешните работи Кармен Дан разпорежда проверка на функционирането на системата за наблюдение на Черно море (SCOMAR), която работи в рамките на Гранична полиция Констанца. Северната ни съседка разполага с ултрамодерно оборудване и това кара местни жители и рибари да смятат, че в случая става дума за умишлен пропуск в системата.

„Тази система може да бъде прекъсната само от някой, който я познава добре. Прекъснала е само камерата, която е показвала мястото на среща на трафикантите. Обикновено когато някоя камера по трасето прекъсне, бреговата охрана веднага реагира”, добави Сънзиана Йонеску.

Според нея маршрутът на хайвера се използва за наркотици. Тази схема била много позната в района. Така се правел трафикът на eсетра и черен хайвер, ценни продукти на черния пазар. Това е начинът, по който успявали да ги изкарат от страната - както правят сега трафикантите на дрога.

Тя каза още, че идеята на логото на Кристиано Роналдо на пакетите с кокаин е да покаже силата и качеството на дрогата. Тези над 170 кг е трябвало да бъдат разделени, те са били предназначени за различни клиенти. Ефектът от този наркотик бил много силен и много бърз и давал силни усещания.

„Много от местните хора в Констанца все още не разбират защо там има толкова много полицаи, жандармеристи, прокурори. Научиха от новините по телевизията и започнаха да се шегуват. Защото Румънската полиция отправи апел към населението – ако някой намери пакет, незабавно да се обади на спешен номер 112. Говорих с полицаите – наистина е имало хора, които са открили пакети и са се обадили в полицията, но и такива, които са излъгали, за да си направят шега”, уточни Валентин Стан от Digi24.

У нас след призивите на властите гражданите да не опитват от съдържанието на пакети, на които може да се натъкнат при разходка на плажа, социалните мрежи преляха от колажи, коментари и вицове. Най-чест участник в тях е покойният вече Пабло Ескобар. Междувременно районът все още се претърсва, а проверките продължават.

Източник: nova.bg