Сак с над 25 килограма кокаин, подобен на тези в Шабла, изплува от морето край Варна

Сак с над 25 килограма кокаин, подобно на тези в Шабла, изплува край курортен комплекс "Слънчев ден" във Варна.

Сак с над 25 килограма кокаин, подобен на тези в Шабла, изплува от морето край Варна

Досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура във Варна е образувано на 11 април 2019 г. за контрабанда на кокаин, след като в морето край курортния комплекс „Слънчев ден“ в късния следобед вчера е изплувал сак, подобен на намерените пакети с високорисковото наркотично вещество край Тюленово. Делото се води по член 242, ал. 4, във връзка с ал. 2 от НК, тъй като контрабандата на кокаина е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.


Съдържанието на сака е 25 кг и 430 г кокаин с изключително висока чистота, показва експертна справка. От три произволни проби от наркотика става ясно, че чистотата на активно действащия компонент се движи в границите между 77,57 и 90,59 процента. По цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, които са регламентирани с постановление на Министерския съвет №23 от 1998 г. стойността на намерения край „Слънчев ден“ кокаин е около 7 милиона лева.

Действията по разследването продължават под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

Припомняме, че преди броени дни край Шабла изплуваха други 6 сака със 169 кг. кокаин на стойност над 71 млн. лв., вързани с въжета в спасителни жилетки.