Задържаха под стража многократно осъждан мъж, нападнал и опитал да ограби пенсионер

Осъждан 20 пъти бе задържан под стража за опит за грабеж на пенсионер след уважено от съда искане на Окръжната прокуратура в Добрич

Задържаха под стража многократно осъждан мъж, нападнал и опитал да ограби пенсионер

45-годишният Янаки И. от днес е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, след като състав на Добричкия окръжен съд е уважил искането на Окръжната прокуратура в града. Мъжът е привлечен като обвиняем за опит за грабеж, представляващ опасен рецидив – престъпление по член 199, ал. 1, т. 4, във връзка с член 18, ал. 1 от НК.


На 9 април 2019 г. пострадалият от престъплението 83-годишен мъж взел пенсията си и със свой приятел отишли да се почерпят. В заведението се намирал и обвиняемият Янаки. След като двамата възрастни мъже напуснали кръчмата, обвиняемият тръгнал след тях. Единият от пенсионерите се усъмнил в действията му и останал на пътя, за да наблюдава защо 45-годишният мъж се движи непосредствено след приятеля му.

Така видял, че Янаки нанесъл удар на възрастния мъж, започнал да бърка в джобовете му в опит да вземе парите от пенсията му. Инцидентът бил забелязан и от пътуващите в автомобил, които спрели да окажат помощ на 83-годишния пенсионер. Извършителят на грабежа бил задържан от гражданите до пристигането на полиция.

Справката за съдимост на 45-годишния опасен рецидивист показала, че Янаки И. е осъждан 20 пъти, като в повечето случаи му е налагано ефективно наказание.

Определението на Добричкия окръжен съд, с което е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемия за опита за грабеж, подлежи на обжалване пред Апелативния съд.