Изложба, посветена на 140-годишнината от подписването на Търновската конституция представят в "Двореца" в Балчик

ДКИ КЦ “Двореца” отбелязва 140-годишнината от подписването на Търновската конституция с изложбата „Европейските измерения на Освобождението на България”.

Изложба, посветена на 140-годишнината от подписването на Търновската конституция представят в "Двореца" в Балчик

Тя е създадена по идея на проф. Андрей Пантев и Държавна агенция "Архиви". Дарена е от председателя на Народното събрание Цецка Цачева на Национален музей „Васил Левски” - Карлово.
В четиринадесет табла са показани материали от богатата колекция от книги, гравюри и карти притежание на Централния държавен архив. Включените в изложбата документи са от фондовете на руски, финландски, немски, австрийски, италиански и испански архиви, чиито копия се намират в Колекцията от чуждестранни микрофилми на Централния държавен архив. Експозиционният разказ започва с венеца на българската национално-освободителна борба – Априлското въстание и неговия небивал международен отзвук, чийто резонанс води до започването на войната. Проследени са обявяването на войната, преминаването на река Дунав от руските войски, обсадата и капитулацията на Плевен, Шипченската епопея и действията на българското опълчение, освобождаването на София и други български градове.

Показано е подписването на прелиминарния Санстефански мирен договор, окончателният край на войната, завършила с Берлинския конгрес и Учредителното събрание в Търново, което институционализира възстановяването на българската държавност. Изложбата ще бъде открита от 11 ч. на 16 април 2019 г. в Каменна зала на ДКИ КЦ “Двореца” където може да бъде разгледана до края на месец май