Продадоха на търг джипа на добруджанец, отказал да плати доброволно просрочените си данъчни задължения

Публичните изпълнители от Териториалната дирекция на НАП във Варна са продали на търг джипа на добруджанец, отказал да заплати доброволно просрочените си данъчни задължения към бюджета.

Продадоха на търг джипа на добруджанец, отказал да плати доброволно просрочените си данъчни задължения

Това съобщиха от пресцентъра на Националната агенция за приходите.40 кандидат-купувачи са наддавали за високопроходимия автомобил Тойота Ланд Крузер на търга, проведен на 29 март в офиса на НАП в Добрич. Наддаването е започнало от 7 600 лева и достигна над 17 хил. лева. 

От началото на 2019 год. до края на месец март публичните изпълнители от отдел „Публични вземания“  при НАП - Варна са провели 145 търгове с тайно наддаване, като в бюджета са постъпили 655 912 лева.  26 634 895 лева са събрали за първите три месеца на годината от фирми, с просрочени данъчни и осигурителни задължения от обхвата на териториалната дирекция във Варна.

За да избегнат обявяването на публична продан на движимо и недвижимо имущество, от НАП - Варна съветват всеки, който има просрочени данъчни или осигурителни задължения, да ги внесе доброволно в предвидените от закона срокове. От НАП препоръчват още, всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП. В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.