Третокласничка от Добрич с първа награда от национално състезание за малки философи

„Ако искате да се срещнете с Малкия принц, можете да го откриете и в България, в село Селановци. Но не става дума само за фонтана със статуята на Малкия принц от едноименната книга на Екзюпери, а за едно вълшебно духовно преживяване за малки и големи“.

Третокласничка от Добрич с първа награда от национално състезание за малки философи

С тези думи, с чаровната си и закачлива усмивка започна разказа си Светозара Чекелова от III "б" клас. „Погледни през очите на дете“ - изключителното есе, с което третокласничката спечели първо място в Шестото национално състезание за малки философи „Малкият принц“ 2019 в Селановци. 




Конкурсът се провежда в два етапа. В първия се състезават 137 ученици от II до VII клас, изпратили есета по цитат от книгата на Екзюпери: „Възрастните са наистина странни“. Нашата третокласничка се състезава с 85 ученици от нейната възрастова група II - IV клас. Седемчленно жури, с председател професор Мария Баева от Софийски университет, класира директно победителите. Церемонията по изключително емоционалното връчване на наградите бе открита с цитат от есето на победителката – нашата Зари: „Но, мили възрастни! Не е трудно да бъдете добри, просто погледнете себе си през очите на дете и не забравяйте! И Вие сте били деца и… сте рисували велики неща!“