Пет румънски романа ще представят във второто издание на Край границата: Дни на румънската литература

Регионалният исторически музей в Добрич организира второ издание на Край границата: Дни на румънската литература. Тази година тематичното събитие ще се проведе в Добрич, Балчик и Шабла.

Пет румънски романа ще представят във второто издание на Край границата: Дни на румънската литература

Жителите и гостите на трите града ще имат възможността да се докоснат до няколко румънски романа, преведени за първи път на български език. Книгите „Когато светът беше невинен”, от Йоана Първулеску, „770”, от Богдан Боеру, „Жени” и „Градът на салкъмите”, от Михаил Себастиан и „Една напразна смърт. Йоана”, от Антон Холбан ще бъдат представени от д-р Кремена Митева, д-р Христо Боев и Дияна Боева. Специален гост на събитието ще бъде писателят Богдан Боеру от Констанца, Румъния.

В Добрич премиерата на романите ще се състои на 10 април, от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков”, в Балчик – на 11 април, от 17:00 часа в библиотеката към НЧ „Паисий Хилендарски – 1870”, а в Шабла от 17:30 часа, в НЧ „Зора – 1894”.

Дните на румънската литература се провеждат със съдействието на Букорещкия културен институт и издателствата „Ерго”, „Изида” и „Персей”.