Изложба, посветена на 100-годишнината от създаването на футбола в Добрич откриха в библиотеката

На 4 април 2019 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” бе открита фотодокументална изложба, посветена на 100-годишнината от създаването на футбола в Добрич.

Изложба, посветена на 100-годишнината от създаването на футбола в Добрич откриха в библиотеката

Изложбата е организирана от Община град Добрич, библиотеката и Илия Кишишев – журналист, заслужил деятел на физическата култура и спорта, заслужил краевед, носител на Сребърна значка на БФС за принос към българския футбол.



Юбилейната изложба събра бивши и настоящи футболисти, треньори, футболни привърженици, общественици, граждани, читатели. Изложбата откри г-жа Невяна Христова, директор на библиотеката, която поздрави гостите и благодари на г-н Илия Кишишев за дарените архивни документи, отразяващи дългогодишната история на футбола, както и за идеята в библиотеката да бъде организирана настоящата изложба. Приветствие поднесоха - инициаторът на събитието Илия Кишишев и г-н Никола Конанов, футболна легенда.

Експозицията дава исторически сведения за развитието на спортната дейност в Добрич през годините и в частност на футбола от основополагането му през 1919 година. Тя съдържа архивни снимки и документи и представя любопитни данни и факти, събирани и съхранявани във времето от спортисти, Илия Кишишев, Регионален исторически музей - Добрич, Държавен архив - Добрич, Радио „Добруджа”, вестник „Добруджанска трибуна”, граждани от Добрич и областта.


На вниманието на любителите на спорта са изложени множество автентични фотоси, които разказват за първите футболни клубове в нашия град, за знакови футболни срещи и игрови ситуации през годините, за строителството и откриването на добричкия стадион през 1960 година, за видни местни спортни журналисти.

Посетителите имат възможност да видят ценни реликви с историческа стойност – автентична документация, флагче, плакети, футболна топка, спортни обувки на Николай Конанов – емблематична фигура в добруджанския футбол с над 500 участия с фланелката на „Добруджа” и единствен майстор на спорта от Добрич.

Изложбата ще остане на вниманието на гражданите на Добрич до 17 април 2019 г.