Днес невинната лъжа е простена!

Първи април - международен ден на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата.

Днес невинната лъжа е простена!

Днес невинната лъжа е простена, можем спокойно да се позабавляваме на чужд гръб и да послъжем с добри намерения.
Този ден в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имаме късмет през цялата година, трябва да излъжем поне веднъж или да бъдем излъгани до обед.

За Международен ден на хумора и шегата 1-ви април е обявен през 1970 г. от Международната организация за радиоразпръскване, сега Европейски съюз за радио и телевизия.

Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

Съществуват различни версии за произхода на този празник.

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.