Осъдиха прокурор от Окръжна прокуратура в Добрич на пробация за лъжесвидетелстване

Румяна Желева на три пъти дала лъжливи показания като свидетел пред разследващи и съдебни органи в Добрич, Варна и Разград

Осъдиха прокурор от Окръжна прокуратура в Добрич на пробация за лъжесвидетелстване

Пробация за срок от 6 месеца определи Специализираният наказателен съд за прокурора от Окръжна прокуратура в Добрич Румяна Желева за лъжесвидетелстване.В началото на октомври 2018 година Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Желева за извършване на две престъпления, се съобщава в сайта на Прокуратурата на Република България. Първото е за това, че на 30 юни 2012 година, като длъжностно лице, тя използвала служебното си положение (представяйки се като прокурор пред служители в Първо РУ "Полиция" - Добрич), за да преустанови започнала проверка на съпруга й, спрян от полицаите във видимо нетрезво състояние и без документи за управление на МПС (престъпление по чл. 283 от НК). Желева е обвинена и за лъжестидетелстване – за това, че в хода  на образуваното досъдебно производство по случая, по свое желание (макар да не е длъжна да свидетелства срещу член от семейството) тя на три пъти дала лъжливи показания като свидетел пред разследващи и съдебни органи в Добрич, Варна и Разград.

По първото обвинение Специализираният наказателен съд призна Румяна Желева за невиновна и й наложи наказание единствено за лъжесвидетелстване.

Специализираната прокуратура ще внесе протест срещу решението на първата съдебна инстанция.

Според обвинението през 2012 година съпругът на Желева отказал на служители на МВР проверка за алкохол. След негово обаждане по телефона на мястото пристигнала съпругата му, представила се със служебното си качество и поискала да няма последствия за съпруга й. Носела и документите му. След повторна покана от полицаите за алкохолна проверка с дрегер, мъжът станал агресивен, хванал единия от полицаите за ръката, нанесъл му удар с юмрук в гърдите, отправял заплахи и обиди. Наложило се идването на втори полицейски екип, след което бил задържан и отведен в Районното управление.

Досъдебното производство срещу прокурора от Окръжна прокуратура -Добрич беше образувано през 2015 година от Софийска градска прокуратура и приключи с обвинителен акт. Желева беше осъдена от Софийски градски съд през 2017 година, но Софийски апелативен съд реши, че присъдата е била произнесена от незаконен състав и делото бе изпратено по компетентност на Специализираната прокуратура.