Министър Нено Димов: Няма нарушения в „Шабленски езерен комплекс”

Природозащитници се притесняват, че липсват птиците, които трябва да са по това време в защитената местност

Министър Нено Димов: Няма нарушения в „Шабленски езерен комплекс”

Спешната проверка на министъра на околната среда и водите Нено Димов не установи нарушения в „Шабленския езерен комплекс”, за каквито алармираха от природозащитни организации. Днес министърът посети защитената местност по разпореждане на премиера Бойко Борисов.


По думите на Димов, изпускането на водите се извършва от 20 години насам, спазени са всички законови срокове и опасност за птиците и рибите, които са в размножителен период, не съществува. Мярката се прилагала ежегодно заради наводняването на правителствената резиденция в близост. След промяна на плана за управление на защитената местност през 2016 година при аварийни ситуации се налагало да се намали нивото на езерото.

Министърът посочи, че разрешения за извършване на подобни дейности трябва да се искат от РИОСВ не по-късно от 15 март, а в конкретния случай става дума за втората половина на февруари. Нено Димов беше категоричен, че при изпускането на водите унищожени дюни няма.

„За първи път се случва такова безобразие”, заяви пред журналисти Павел Симеонов от фондация „Льо Балкан България”. По думите му, потокът е изнесъл около два декара пясъчни дюни, които не могат да бъдат възстановени.

Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците сподели притеснението си, че липсват птиците, които трябва да са тук по това време. Според него, никога не е имало такова мащабно засушаване на езерото.

Кметът на Шабла Мариян Желев съобщи, че за да не се налага такова изпускане на водите от езерото занапред, през декември м. г. Общината е сключила договор за проектиране на работен проект за изграждане на шлюзово съоръжение. Според градоначалника на морската Община то ще елиминира нуждата от прокопаване.

Очаквайте подробен материал от проверката на министър Нено Димов и мненията на природозащитници.