До края на май ще бъдат възстановени разкопаните по водния проект улици

Над 90 процента от новата водопроводна мрежа в Добрич вече е пусната в експлоатация



До края на май ще бъдат възстановени разкопаните по водния проект улици

„Предполагам, че и двамата изпълнители по ЛОТ 1 и ЛОТ 2 до края на май ще съумеят да възстановят абсолютно всички настилки, които са разкопани по времето на водния проект“. Това съобщи на пресконференция за напредъка по „Интегриран проект за подобряване на водния сектор в гр. Добрич – фаза 1“ ръководителят му инж. Живко Неделев. Според изнесените на срещата данни строително-монтажните работи и по двата ЛОТ-а са реализирани на над 90 процента и новата мрежа е пусната в експлоатация. По думите на инж. Неделев, няма закъснение в работните графици. Двамата изпълнители вече са започнали работа по възстановяването на асфалтовите настилки на улиците, по които са работили.



Изпълнителният директор на фирма „Хидрострой“, която има договор за ЛОТ 2, Николай Пашов съобщи, че възстановяването на настилките започва сега, тъй като ниските температури през зимните месеци са застрашавали качеството на дейностите. По тази причина засега е работено само по ул. „Л. Каравелов“, ул. „Захари Стоянов“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Райко Даскалов“ и още няколко в центъра. Пашов очаква в центъра асфалтирането да приключи до 15 април, след което да продължат с възстановяването в кв. „Север 1“ и кв. „Север 2“. Уверенията му са, че до края на месец май всички изкопи, направени по ЛОТ 2 ще бъдат възстановени.  

Ръководителят  на проекта по ЛОТ 3, който се реализира от ДЗЗД „Добротица 2016“, Пламен Тодоров заяви, че с изключение на квартал „Добротица“, навсякъде старата мрежа е изключена и водоползването е от новия водопровод.  „В момента сме насочили вниманието си към възстановяване“, съобщи Пламен Тодоров. Той сподели, че са решили да полагат асфалтова настилка и през зимата, но са се получили пропадания и сега се налага по някои участъци да се работи повторно. „От 1 април засилваме възстановяването, за да можем в срок до края на май да приключим с всички трасета“, каза Тодоров. 

Изпълнителят на ЛОТ 1 - ДЗЗД "Свежест 2018" е предал работните проекти и се очаква съгласуване с инстанциите, съобщи инж. Неделев. По думите му, ако дейностите започнат до месец, по договор трябва да приключат до 360 дни. Ръководителят на проекта посочи, че по ЛОТ 1 ще бъдат изградени около 6 км канализационни колектори по улици, по които не е работено по водния проект - бул. „Русия“, ул. „Поп Богомил“, бул. „25 септември“ и те няма да попречат за нормалния ритъм на града. „Не бих казал, че по ЛОТ 1 има закъснение“, изрази мнението си инж. Неделев. 

На 72,11 процента са приключили дейностите по изграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води в землището на с. Врачанци, няма забавяне в графика, съобщи ръководителят на проекта за воден цикъл. Той посочи, че съгласно договора крайният срок за пускането й в експлоатация е 31 август 2019 година. „Задачата на изпълнителя е да пусне помпената станция без да се спира пречистването на отпадъчните води“, обясни Неделев. Христо Атанасов – упълномощен представител на обединение „Гис Аква БГ“, заяви, че строителните работи приключват и няма да има проблеми пречиствателната станция да бъде въведена в експлоатация в срок.

„Крайно време е да стане ясно на всички, че този, който водоснабдява населеното място град Добрич, е операторът ВиК. Няма друг оператор и никой друг няма право да се меси в неговата работа, за да осъществя нормално водоподаване до всички абонати… Даже и по време на строителството отговорник за нормалното водоподаване е операторът, никога не е бил изпълнителят на строителните дейности, нито пък възложителят им“. Това заяви инж. Неделев в отговор на журналистически въпрос дали проектът за водния цикъл е причината за ниското налягане в някои части на града, въпреки че те са вече включени към новия водопровод. „Операторът е този, който експлоатира цялата мрежа. Не бива да се спекулира повече с тази тема“, допълни ръководителят на проекта.