Над 67 000 добричлии ще получат писма за дължими данъци и такси

През следващата седмица Община Добрич ще започне разпространението на писма до гражданите за дължимите местни данъци и такси.

Над 67 000 добричлии ще получат писма за дължими данъци и такси

Информация на хартиен носител ще получат над 67 000 добричлии, съобщи финансовият зам.-кмет Елка Димова. Тя припомни, че гражданите и сега могат да проверят какви са задълженията им на сайта на Общината с ПИН код от дирекция „Местни данъци и такси”, във всички офиси на „Български пощи” и на касите на Easy pay. Изпълнител на разпространението отново ще бъде „Български пощи”.

Крайният срок за заплащане на местните данъци и такси с 5 процента отстъпка е 30 април, припомни Димова.

Приходът към 28 февруари в общинския бюджет е 632 728 лева, което е 8 процента от годишния план, съобщи финансовият зам.-кмет. Спрямо същия период на м. г. е 56 на сто. 231 700  лева са постъпили до тази дата от такса „Битови отпадъци” – те са 4 процента от годишния план или 27 на сто от същия период на 2018-а.

Заради ненаправения към 28 февруари облог са плащани основно задължения от предходни години, актуални са само данъците за придобиване на имуществото и таксиметров превоз, които са текущи, обясни Димова.

„Очевидно тази година акцентът ще е събираемост, това ще е основната ни задача“, каза финансистът. Тя обясни, че всяко желание на данъчна оценка ще бъде предхождано от проверка на типа конструкция. За повишаване на събираемостта ще бъдат използвани и услугите на частни съдебни изпълнители. „За нас това е начин да изпълняваме приходната част на бюджета в условията, в които сме поставени”, коментира Елка Димова.