Кметът на Добрич ще обсъди очакванията на младите местни и регионални лидери от ЕС на среща в Румъния

Кметът на Добрич Йордан Йорданов ще участва на 14 и 15 март в 8-та Европейска среща на високо равнище на регионите и градовете в Румъния, която ще се проведе в Букурещ.

Кметът на Добрич ще обсъди очакванията на младите местни и регионални лидери от ЕС на среща в Румъния

Йордан Йорданов е един от стоте млади изборни лица на местно и регионално ниво от ЕС, избрани за участие от специална комисия. Събитието е най-мащабната инициатива на Европейския Комитет на регионите, провежда се на всеки две години, като целта му е дебат между изборни лица на регионално и местно ниво по актуални теми от дневния ред на Европейския съюз. Срещата в Румъния, организирана от Комитета на регионите, Румънското председателство на Съвета на ЕС и Румънската асоциация на общините, ще е под мотото „(За) Нова Европа и ЕС“.


В рамките й се предвиждат дискусии по темите: социални, иновативни и устойчиви европейски региони и градове; териториално сближаване и обединяване на гражданите на ЕС; по-ефективно участие на гражданите в европейския проект чрез местните и регионалните власти и др. Ще се проведе и дебат за това какво очакват младите местни и регионални лидери от ЕС. На срещата ще се приеме и декларация за бъдещето на Европа и политическо послание към кандидатите, участващи в изборите за Европейски парламент.

Очакванията на организаторите са в събитието да участват над 800 изборни лица на местно и регионално ниво от ЕС, високопоставени представители на Европейската Комисия, Европейския Парламент, Европейския Съвет, включително председателите им, президента и министър-председателя на Румъния и др.