Д-р Тосева: Изоставените домашни кучета проявяват повече агресия, отколкото израсналите на улицата

Срещаме Ви с един човек, отдал живота си на грижите за животните, но не за тези, които подремват на топло в уютния Ви дом, а за онези, които нямат този късмет, онези там навън, които не са случили на човек, изоставените, бездомните. Д-р Михаела Тосева е ръководител на Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич и временно изпълняващ длъжността ветеринарен лекар там.

Д-р Тосева: Изоставените домашни кучета проявяват повече агресия, отколкото израсналите на улицата



Разкажете малко повече за Общинския приют за безстопанствени кучета в града.

Приютът работи от 2010 година насам, общо взето, като кастрационен център. Залавяме кучетата, кастрираме ги,  ваксинираме, обезпаразитяваме, маркираме и след това пускаме обратно в града.  Както е разписано в Закона за защита на животните, така работим и ние.  На територията на Приюта се задържат само животните, за които е имало сигнали, че са агресивни, че са посегнали на хора и тези, които биват изоставени. Те са възрасни домашни любимци или животни, с които хората не могат да се справят.

Капацитетът на приюта е 104, към момента при нас има 80 кучета. 

Според Вас защо по улиците ни има толкова много бездомни кучета?

Защото нямаме отговорност към тях. Общо взето за всичко е виновен човешкият фактор, ние си ги създаваме сами. След като нямаме отговорност към собственото си животно - да го ограничим, когато е разгонено и да не се размножава,а после като няма какво да правим кученцата ги пускаме по улиците, как няма да има бездомни животни. Тук, около нас, на околовръстните шосета просто идват отварят багажника и изхвърлят кучетата. Кашони с малки, големи кучета, като ги хванем те си личат че са имали нашийник на врата, че са гледани някъде. Повечето това се залавя на територията на града. 


Малко статистика, колко са заловените, кастрирани и пуснати кучета през изминалата 2018 година?

През 2018 година са били заловени и настанени 533 животни, обезпаразитените кучета са 724, ваксинирани - 346, кастрирани - 390, маркирани – 360. През изминалата година осиновените кучета са 25. 

Колко човека се грижат за  животните?

Персоналът е от 6 човека с мен. Имаме ловец, шофьор, трима гледачи и ветеринарен лекар. 

Трудно ли е да се грижите за толкова много кучета?

Не, не е трудно да се грижим за животните, по-труден ни е контактът с гражданите. 


Как живеят кучетата тук в приюта, какво ядат?

Ние ги храним само с гранулирана храна. Ако от месопреработвателните предприятия имат нещо, което е като странични животински продукти от рода на кости ни ги носят от време на време. Животните не гладуват, защото така сме си разчели бюджетите, че винаги имаме за храна. Не можем да си позволим да затворим едни животни в боксовете и те да стоят гладни, това няма как да се случи. Има и граждани, които правят дарения под формата на храна, за което сме много благодарни, защото това е като допълнителна дажба за кучетата. Никога не ни е излишна храна. Животните определено не са гладни, но са скучаещи. 

Те си имат външни и вътрешни помещения, които са разчетени така, че в тях отглеждаме по 5, 6 животни, в зависимост от килограмите. Всички кучета имат възможност да се разхождат.

Какви кучета най-често идват тук?

Предимно възрастни животни, но пролетта при нас идват и малки четириноги. За жалост няма вариант всичко, което е на територията на града да бъде заловено. Зависими сме от терените, в които ловим, например в такива с храсти и живи плетове, трудно се получават нещата, защото животните се крият. Ние работим с упойващи стрелички  и в момента, в който го ударим то не пада да заспи, а в рамките на 5-10 минути и започва една гонитба. Като влезе кучето в храсталака или там, където има дървета просто не можем да го намерим.

Какви хора си изхвърлят кучетата?

Ами общо взето не мога да кажа какви хора си изхвърлят кучетата, защото не мога да си поговоря с тях. Най-често човекът го хвърля и бяга, така че не мога да кажа. Лошото е, че хората си мислят, че правят нещо много добро за това животно като го хвърлят около приюта и с чиста съвест си отиват, а не е така и си мисля, че докато не се затегне регистрацията на домашните любимци и не се вмени на хората, че те трябва да ги регистрират и кастрират, този проблем ще продължава. Скоро няма да се спасим от това.


Какъв е нравът на уличното куче?

Уличното куче е социално, то е израсло между хората и има контакт с тях. Лошото е, че когато се задържи малко повече на дадена територия, то добива някаква териториалност и си пази територията и хората. В  това, разбира се, има и нещо хубаво и то е, че кучето прогонва другите животни, които искат да влязат в тази територия. Затова  в Закона за защита на животните е разписано, че ние сме длъжни да ги върнем там, откъдето сме ги взели. По-голямо притеснение според мен будят животните, които са били стопанствени, но сега са навън. Тогава е  проблем, защото животното е объркано, досега е гледано и по-често тези животни проявяват някакъв вид агресия, отколкото това, което е израсло на улицата. 

Казвате, че едно куче не хапе без причина. Защо има толкова случаи с нахапани хора?

Животните усещат страха у хората. Ако наистина изпитвате страх по-добре не поглеждайте кучето, минете покрай него без да го гледате. Вървете напред и без страх, без викове, без ръкомахания, животно е все пак и не му е мястото на улицата, но такова е положението. Кучетата винаги усещат положителното отношение, в момента, в който тръгнеш към него с добро, то ще завърти опашката и ще дойде, изобщо няма да има никакъв проблем. 

Чувала съм, че уличните кучета са доста по-интелигентни. Има ли нещо вярно?

Те имат повече контакт с човешкия фактор, но не бих казала. И домашните животни са си интелигентни, защото стопаните им обръщат внимание, но да, интелигентни животни са, с повече опит, с по-добър имунитет и по-добре оцеляват.

Преди малко получихте сигнал за агресивно куче. Какви сигнали получавате най-често и в кой район в от града?

Сигналите, които най-често получавам са, че животните лаят и по-рядко са сигналите за агресия. Получавам много сигнали за това, че вечерно време като легнат хората и не могат да спят, но ние няма как да прибираме животни, защото вдигат шум. Това са най-честите оплаквания, получаваме такива и за болни или наранени животни, блъснати от автомобили и за некастрирани. Бих призовала ако забележите животни, които не са маркирани подайте сигнал към нас, за да можем да ги заловим и кастрираме.  Телефонът на Общинския приют е публикуван на интернет страницата на Общината.

За колко време откликвате на подаден сигнал?

Зависи какви са задачите за деня. Понякога, когато  става дума за агресивно животното се опитваме да откликнем веднага, но в рамките на ден, два обработваме сигнала.

След като бъдат обезпаразитени и кастрирани животните връщат ли се на местата, от които са взети?

Да, връщаме ги на местата, от които сме ги взели. Разбира се има и изключения. Ако животните са намерени около училища, гробищния парк и централна градска част гледаме да не ги връщаме там, защото гражданите се сърдят и имаме проблеми с това, въпреки че по закон сме длъжни.

Наскоро получихме сигнал, че куче, взето от центъра на града е пуснато в друга община. Как ще коментирате това?

Няма как да е станало при нас това нещо. Куче, което е взето от центъра не може да бъде заведено в друга община, защото нашата кола се движи само на територията на града. Ние  не разполагаме с винетка - как бихме могли да го заведем там.


Нека поговорим за осиновяването на кучета. Има ли интерес от страна на гражданите?

Трудно се случват осиновяванията при нас, защото животните, които са тук са или възрастни, или доста големи на ръст, на размери и големина. Не всеки иска да вземе такова животно. Ние не отглеждаме животните тук. Много често се обаждат и търсят породисти кучета, искат пинчери, болонки и други, но ние не сме развъдник. При нас животните са едри на килограми и големина. Нямаме кой знае какъв избор да предложим на хората, но въпреки това през изминалата година при нас бяха осиновени 25 кучета.

Какви и на каква възраст са кучетата, които бяха осиновени през последната година?

Общо взето в рамките на над 2 години, различно – от 5, 6 ,7 и 8 годишна възраст, но повечето хора оставят тук при нас възрастни животни. Решил, че вече животното е остаряло, не иска да го гледа, води го и го оставя. От осиновените през 2018 година имаше едно, което не беше добре с очите, но това рядко се случва. Не сме като германците да взимаме непълноценни животни. 

Случвало ли се е куче от тук да бъде осиновено в чужбина?

През последните години не се е случвало. Всъщност имаше един случай, но той беше доста отдавна. Повече български граждани осиновяват кучета.

Какви са изискванията и условията да осиновиш едно куче?

Осиновяването е безвъзмездно. Само трябва да си изберат животното, което харесат получават го кастрирано, обезпаразитено, ваксинирано, чипирано и  с паспорт, завежда се в информационната система. Единственото задължение на новите собственици е  да декларират в общината, че притежават животно и  да го гледат както трябва. Общо взето когато някой дойде го питам къде ще го гледа, при какви условия и тогава му го преодставям.

Случвало ли се е някой да върне осиновено куче?

Много често се случва, поради причини, че не иска да го гледа или не може да се грижи за него. Това което е в първи бокс голямото животно го върнаха, защото собственикът не може да се справи с него. Някои заминават за чужбина, раждат им се деца и изоставят кучетата си. Такъв е примерът с последните две, които ги оставиха. В семейството се родило бебе и сега и двете са при нас. 


Идват ли доброволци да помагат тук в приюта?

Идват граждани, които посещават приюта, за да погледат животните, да им се порадват, или да ги разходят наоколо, но това се получава изключително трудно. Много трудно извеждаме едно животно от бокса, ако примерно те са 6 - не можеш да изведеш само едно. Другите ревнуват нападат го и става страшно, ако могат всички от целия бокс да изведат позволявам.

От какво се нуждае Общинският приют, за да стане по-удобен за животните?

Имаме нужда от ремонт, помещенията имат нужда да бъдат ремонтирани и основно от това имаме нужда. Нуждаем се от труд и материали, а не толкова от пари.