Кажете „сбогом“ на изкуствените сламки

Пластмасата залива света ни. Тя е навсякъде – в храната, водата и дори в пастата за зъби.

Кажете „сбогом“ на изкуствените сламки

Ето защо неотдавна няколко големи компании забраниха пластмасовите сламки, поради опасения, свързани именно с околната среда. Разбира се, няма как да бъдат премахнати напълно, ако нямат заместител. И точно тук идва идеята на екип учени, които създадоха „ядливи сламки“.


Коста Рика е първата държава от Латинска Америка, която вече има вкусни „прибори“. Идеята е реализирана първоначално в Испания. А целта й е да промени местни навици, свързани с прекомерната употреба на пластмаса.

Замислете се, колко пластмасови сламки използвате на ден? Седмица? Месец? Тези малки пръчици представляват 4% от боклука в целия свят. За всяка от тях са нужни години, за да се разгради. Според CSIRO, поне 90% от морските видове са консумирали поне една сламка през живота си. Може би сега наистина е открита подходящата алтернатива.

Вкусовете на новите сламки варират от шоколад до лимон, и въпреки това не мислете, че напитката ще промени обичайния си вкус. Истинските аромати и сладост ще се открият от небцето ви, само когато започнете да ядете сламката. Самата тя е изработена от желатин, нишесте, захар и вода. След като се постави в чаша с течност, сламката може да се използва за около половин час. Ако остане там с часове и не се изяде, то тя ще се разгради напълно.