Каварна отбеляза 141 години от Освобождението на България

Каварна отбеляза 141 години от Освобождението на България от турско робство с поклонение и поднасяне на венци на Костницата в градския парк.

Каварна отбеляза 141 години от Освобождението на България

"Нашата осъзнатата стойност на Свободата е в отговорността ни пред  мъчениците, които платиха цената си в името на светлия идеал на чистата и свята република. И днес сме тук за да отдадем заслужено признание към подвига на онези, които сътвориха свободата ни, но свободата на един народ не е само уважение към миналото, тя е необходимост и в настоящето, необходимост да мислим свободно, да говорим свободно, смело да се изправяме срещу несправедливостите днес. За свободата се воюва всеки ден и не по отделно, а заедно в единение и съгласие. Нека потърсим единението в името на това да бъдем свободни хора, нека работим за съхраняване на гордия български дух и просперитета на България. Честит национален празник, уважаеми каварненци .Поклон пред светлата памет на героите дали живота си за освобождението на Родината.", поздрави всички кметът на Община Каварна Нина Ставрева.В чест на празника Тодор Червеняков прочете тематичното есе“Раждането на свободата- герои и памет” на Йоана Кръстева, ученичка в ОУ”Йордан Йовков”-победител в ученическия конкурс организиран от Община Каварна .Вокална академия “Каварна” при НЧ “Съгласие-1890” също се включиха в празничната програма с изпълнение на песен.

В полагането на венци и цветя се включиха Община Каварна, Общински съвет- Каварна, Исторически музей- Каварна, НЧ „Съгласие-1890“, Общинско предприятие „Чиракман“, училища, детски градини, политически партии и много граждани. 


Празничната програма завърши с традиционно българско хоро, което е част от инициативата на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“, в която се включи и Община Каварна.