Представят изложба, посветена на автомобилното рали Будапеща - Константинопол 1912 г. в Художествена галерия - Добрич

На 07.03. 2019 г., от 17,00 ч., в Художествена галерия – Добрич ще бъде открита изложба, разказваща, във фотоси и текстове, за едно автомобилно приключение от началото на 20 век - автомобилното рали Будапеща - Константинопол 1912 г., преминало и през България.

Представят изложба, посветена на автомобилното рали Будапеща - Константинопол 1912 г. в Художествена галерия - Добрич

Тя се провежда с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта, а неин куратор е Пал Недеши.
Изложбата е гостувала в Истанбул, Букурещ, София и др. В България към нея са добавени материали, показващи как в тогавашната българска преса е отразено преминаването на автомобилистите през наша територия. Това е ценен принос на Унгарския културен институт в София, като заслугата е на г-жа Лиана Петрова от УКИ, която е проучила в Националната библиотека информациите за българската отсечка от ралито в различни наши вестници от 1912 г.

В зората на автомобилизма, на мода са дългите ралита, по време на които могат да се демонстрират техническите способности на новото транспортно средство. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 година. В Централна Европа автомобилният спорт се развива благодарение на състезанията за доказване на надеждността на автомобила; те обхващат няколко държави, въведени са от принц Хайнрих Пруски и носят неговото име.

През 1909 г. ралито стига и до Унгария и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират подобни надпревари. Преди Първата световна война се правят множество едромащабни обиколки: Обиколката Татра-Адрия, Обиколката из Карпатите и т.н. Първата от тях, която пресича целия балкански регион и свършва в Константинопол, се провежда между 29 юни и 6 юли 1912 година. Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, при тогавашните пътни обстоятелства е минавал по непроходими пътища, буквално през долини и чукари.

Най-популярната автомобилна марка сред участниците в ралито е френската De Dion. В този ранен етап от развитието на автомобилизма, две тенденции мерят сили: французите залагат на бързината, а англичаните – на надеждността на колите.

Изложбата е интересна не само за любителите на автомобили, но и за всички, които се интересуват от историята на автомобилизма.

Изложбата се провежда под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията г-н Росен Желязков

Изложбата е любезно предоставена от Унгарския културен институт /УКИ/, София

Тя ще продължи до 31 март 2019 г.

Снимка: evropaworld.eu