Предлагат по-високи цени на някои от услугите в Центъра за защита на природата и животните

Обществено обсъждане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги обяви Община Добрич.

Предлагат по-високи цени на някои от услугите в Центъра за защита на природата и животните

Наредбата е качена на сайта на Общината. Общественото обсъждане ще продължи до 25 март, предложения и становища могат да бъдат изпращани на адрес dobrich@dobrich.bg.



В докладна записка, която кметът Йордан Йорданов ще внесе на сесия на Общинския съвет, са посочени причините и мотивите, които налагат приемане на Наредба за изменения и допълнения в настоящата наредба. Става ясно, че интересът, който проявяват гостите и жителите на Добрич към Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/, е голям, а цените на услугите, които се предлагат, са остарели и нереално ниски към днешните социално-икономически условия.

В Общината е постъпил доклад от директора на общинско предприятие ЦЗПЖ, в който се предлага осъвременяване на някои цени и определяне на нови на услуги, които предприятието тепърва възнамерява да предоставя. Според доклада е удачно също премахване на свободния безплатен вход за гражданите във вторник.

Предложението, което се прави с докладната записка, е семейната карта за една календарна година да струва 34 лева вместо сегашните 20 лева. Груповите посещения /за над 10 души/ ще се увеличат от 50 стотинки на човек на 90 стотинки. Беседата на български език ще е 10 лева, а на чужд – английски, немски и руски, 15 лева /при 10 лева сега/. Ползването на пикник /рожден ден/ ще е 24 лева, провеждането на образователни програми – лятно Зелено училище – 25 лева на седмица /сега е 15 лева, но за пет дни/, разходка с „Еко кола“ – 3 лева на час /при действаща в момента цена от 50 стотинки на час/. 

Предлага се да не се променят цените на билетите за индивидуално посещение и за възрастни те да останат 2 лева, а за ученици, студенти и пенсионери – 1 лев. Ще се премахне безплатният вход всеки вторник. Без да заплащат ще продължат да посещават ЦЗПЖ децата под 7 години и лицата с увреждания, няма да се заплаща на националния празник, Деня на Добрич и  Деня на детето.