Изложба, посветена на Левски показват в Регионална библиотека „Дора Габе”

От 19 до 28 февруари 2019г. в Регионална библиотека „Дора Габе” е експонирана изложба на библиотечни документи по повод 146 години от гибелта на Васил Левски – революционер, стратег и вожд на българската национална революция.

Изложба, посветена на Левски показват в Регионална библиотека „Дора Габе”


Всички читатели, граждани и гости на град Добрич ще имат възможност да се запознаят с книги и периодични издания, съхранявани във всички отдели на Регионалната библиотека и проследяващи важните дати и събития от живота на Дякона, ще могат да разгледат издания от началото на миналия век – „Възпоменателна книга. Василъ Левски. 1837-1873-1937”, Хр. Йонков „Васил Левски и неговите другари”, Н. Кондарев „Левски. Поуки и изводи” и „Биография”. Интересен акцент са краеведските документи, свързани с живота и делото на Апостола и неговата дейност в Добруджа - Радостин Мирков „Добруджанският пламък на Левски”, специалното юбилейно издание на Историческия музей в Балчик „Васил Левски в Балчик?!” и др. Всички те разкриват факти за учителстването на Васил Левски в с. Еникьой, (в Северна Добруджа), Тулчанско, за революционната му дейност в Добруджа, за посещенията в Балчик и Хаджиоглу Пазарджик. Различни гледни точки към дейността и гибелта на Дякона дават някои нови издания от фонда на библиотеката: Янко Гочев „Убийството на Васил Левски. Виновниците”, Румен Москов „Делата на Васил Левски. Известни и неизвестни”, Росен Янков „Предателите на Левски. Нови факти за 62-та фатални за Апостола дни”, „Европейските измерения на Васил Левски” и др.


И в сектор "Работа с деца" на вниманието на малките читатели и техните родители е експонирана тематична витрина „Народе????” с книги, посветени на Апостола на Свободата. Всички посетители на библиотеката ще имат възможност да видят дигиталната версия на личния бележник на Апостола, дарена от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.