Осъдиха българки за контрабанда на кокаин

Българките Камелия Йорданова Кираджийска (25) и Цветанка Андреева Иславиева (43) са осъдени в Аржентина на по 4 години и 6 месеца затвор, за контрабанда на 6, 5 килограма кокаин.

Осъдиха българки за контрабанда на кокаин

Жените са арестувани през септември миналата година и за тях е установено, че са част от мрежа за контрабанда на наркотици към Албания, ръководена от сръбски гражданин. 

До момента аржентинската полиция не е успяла да установи неговата самоличност, пише сръбското онлайн издание Alo.

Българките разказали пред съда, че първоначално са заминали за Холандия, където останали две седмици.

След като се съгласили да пренесат кокаина срещу голяма сума пари те заминали за Перу.Там получили дрогата, а заедно с тях трябвало да пътува португалец, чието име също не е назовано.

 

Жените твърдят, че в един момент се изплашили и искали да се откажат, но били заплашени, че ще убият семействата им. Въпреки това те опитали да се свържат с перуанската полиция, но според тдвърденията им, там никой не пожелал да ги изслуша. Затова от страх за семействата си те продължили пътуването.

 

В Буенос Айрес португалецът опаковал кокаина в три куфара, напръскал вещите със спрей против бълхи за котки и кучета, за да попречи на кучетата на границата да подушат наркотика.

На 17 семпетври тримата отишли на летището в Кордоба, като нарочно закъснели и опитали да се качат на самолет, пътуващ за Чили, без проверка на багажа. Докато минавали през скенера обаче багажът на жените се сторил съмнителен на един от полицаите.

 

Допълнително подозрение събудили намокрените със спрей дрехи, които излъчвали силна и неприятна миризма. Португалецът успял да се качи на самолета и отлетял за Чили, а жените били арестувани.

Българките имали билети от Перу за Мадрид, оттам за Цюрих, Виена и Тирана.

 

Освен името на португалеца, те не могли да съобщят нито името на сърбина, който ги наел да пренесат пратката, нито имената на другите участници в мрежата.

 

Камелия и Цветанка ще бъдат екстрадирани в България, след като излежат половината от присъдата си.

Камелия, която живее в София има трима сина, най-големият от които е на 4 години. Медиите съобщават, че за децата са поели грижи социалните служби.