Създават общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование”

Да бъде създаден общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование” реши Общинският съвет на Добрич. Гласувано бе временна комисия да изработи и предложи в 30-дневен срок правилник за работа и устройство на фонда.

Създават общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование”

Както Добрич онлайн писа, предложението е на общинските съветници от ВМРО – БНД Тихомир Маринов и Пламен Йорданов. Като мотиви за създаване на фонда те посочват трайната тенденция на задълбочаваща се демографска криза и липса на квалифицирани кадри с висше образование, която се наблюдава в Добрич в последните години. Младите семейства напускат Добрич, търсейки по-добра алтернатива и стандарт на живот за себе си и своите деца, пишат в докладната записка с предложението си съветниците. Според тях Общината е длъжна да обърне внимание на проблема и да стимулира младите и образовани семейства да останат в нашия град. Йорданов и Маринов смятат, че една от възможностите за намиране на решение е създаването на общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование“, чрез който да бъдат подпомагани финансово млади семейства с деца, в които поне единият от родителите е висшист.



Председателят на ПК „Бюджет, финанси и данъчна политика” Атанас Атанасов съобщи, че комисията не подкрепя предложението, на заседанието й членовете й са гласували с „въздържал се”. Демографската криза не касае само хората с висше образование, сподели своите аргументи за вота Атанасов. По думите му статистиката сочи, че бизнесът изпитва по-голяма нужда от средни специалисти. И допълни, че няма как да се разделят хората с висше и средно образование, трябва да има грижа за всички.

Такова становище изрази и общинският съветник от БСП Мая Димитрова, според която не бива да се подпомагат само хора с висше образование.

Аргументирайки предложението за създаване на фонда съветникът Тихомир Маринов  даде за пример стипендиите в училищата, които се отпускат за отличен успех, а не на всички ученици и това не е дискриминация. Той посочи, че след като навършат 19 години младите хора от Добрич отиват да учат в други градове на страната или в чужбина и много малък процент от тях се завръщат в родния град.
Колегата му Пламен Йорданов допълни, че ако бъде решено да се подпомагат и млади хора със средно образование това ще е непосилно за общинския бюджет.

Общинският съветник от ГЕРБ Младен Матеев бе категоричен, че бизнесът изпитва остра нужда именно от специалисти с висше образование.

Временната комисия, която ще изработи правилник за работа и устройство на общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование“, ще е 7-членна, реши ОбС. За неин председател бе избран Тихомир Маринов. В състава й влизат още четирима общински съветници – Невяна Николова, Петя Обретенова, Галин Иванов и Зорница Михайлова, както и двама представители на общинска администрация.