Започнаха мащабните ремонти на ЕГ „Гео Милев“, ПМГ „Иван Вазов“ и ДГ №32 „Зорница“

Със символична първа копка в двора на природо-математическа гимназия „Иван Вазов“ днес стартираха мащабните ремонтни дейности в училището, както и в езикова гимназия „Гео Милев“ и детска градина №32 „Зорница“. Водосвет за здраве бе отслужен от отец Петър.

Започнаха мащабните ремонти на ЕГ „Гео Милев“, ПМГ „Иван Вазов“ и ДГ №32 „Зорница“

Пълното обновяване на двете гимназии и детската градина, както и на ОУ „Христо Ботев“, се осъществява по проект на Община Добрич „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич I“. Той се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“ и е част от инвестиционната програма на Общината. 


Проектът е на обща стойност 6 193 021,62 лева с ДДС, от които 5 264 068,38 лева от Европейски фонд за регионално развитие и 928 953,24 лева съфинансиране от националния бюджет. След приключването му в напълно обновени и модернизирани сгради ще се обучават и работят 2388 деца и ученици и техните преподаватели.


Дейностите по реконструкция и обновяване на ОУ „Христо Ботев“ ще започнат по-късно, тъй като повторно бе обявена процедура за избор на изпълнител.

През последните 30 години Добрич не е имал толкова средства за образование, каза на пресконференция кметът Йордан Йорданов. И посочи, че тази част от образователната инфраструктура е допълнение към бюджета, който предстои утре да бъде гласуван. „Няма как да скрия своята радост и удовлетвореност. Надявам на сесията да бъде приет бюджетът в частта си Капиталови разходи, точно за функция Образование“, допълни градоначалникът. 


Кметът посочи, че Общината прави всичко за доброто протичане на учебния процес на децата и подрастващите в Добрич. Сподели, че за него е изключително важно дейностите да се случат и в началото на новата учебна година през септември тези училища и детски градини да посрещнат своите възпитаници. „Защото този старт, тази спокойна среда е изключително важна за доброто бъдеще. Всички знаем, важно е да образоваме децата си колкото се може по-добре. И не само да го говорим, но да има и реални действия“, посочи Йордан Йорданов.

Кметът призова изпълнителите да дадат всичко от себе си, за да може качеството на ремонтите да бъде на най-високо ниво. 


За всеки един обект има отделен изпълнител – и на строително-монтажните работи, и на надзора, съобщи ръководителят на проекта инж. Добринка Михова. Координатори са директорите на учебните заведения и детската градина. Масово работата ще е през летните месеци, ако всичко върви без изненади се надяваме в началото на учебната година голяма част от дейностите да са приключили, каза още инж. Михова.

Тя посочи какви ще са ремонтите дейности по проекта. Отвън на сградите ще бъде направена топлоизолация, ще бъдат извършени дейности по покривите, ще бъдат изградени платформи и рампи за достъп на хора с увреждания. В сградите е предвидено: смяна на дограма, събаряне на стари мазилки и направа на нови, подмяна на подови настилки, цялостна  реконструкция на санитарните помещения, подмяна на инсталациите. Изцяло ще бъдат обновени физкултурните салони. В дворовете ще бъдат извършени ремонти на настилки, направа на игрища, озеленяване. 

Директорите на трите училища и детската градина разказаха за последните ремонти и проблемите в сградите. 

Директорът на ЕГ „Гео Милев“ Милена Иванова сподели, че преди пет години е правен ремонт на първия етаж на едното крило от фондация „Америка за България“. През 2005 година е подменена изцяло дограмата, а след наводнението през 2014 година – покривът.

През 2001 година бе измазана фасадата по проект „Красива България“, сега няма и следа, каза директорът на ОУ „Христо Ботев“ Нели Торбатова. Дограмата е подменяна със свои сили в продължение на няколко години в условията на делегиран бюджет. Това е най-голямото основно училище в Добрич, знаете, че се ползваме с добри изяви в Общината и се надяваме това да допринесе за още по-добрите прояви на нашите деца, каза Торбатова. 

В математическа гимназия от 2001 година не са правени такива мащабни ремонти, сподели директорът на ПМГ „Иван Вазов“ Галин Канев. По „Красива България“ бе боядисана външната част на гимназията. През миналата учебна година с решение на Министерски съвет са осигурени около 270 000 лева за вътрешно обзавеждане. 

Марияна Димитрова – директор на ДГ №32 „Зорница“ сподели, че през 2007 година е подменена дограмата на цялата сграда. Това е най-младата детска градина в Добрич, построена е преди 28 години, но въпреки това фасадата изглежда много зле, има проблеми с канализацията и газовата инсталация, обясни директорът.