ОбС не гласува тегленето на кредит за довършването на блок „Добрич”, собствениците: Започваме дела

Общинският съвет на Добрич не гласува предложеното от кмета Йордан Йорданов за поемане на дългосрочен дълг до 2.5 милиона лева чрез провеждане на процедура за избор на кредитна институция за довършването на блок „Добрич“. След края на извънредното заседание собствениците на жилища в блока, който се строи 33 години, заявиха, че започват завеждането на дела.

ОбС  не гласува тегленето на кредит за довършването на блок „Добрич”, собствениците: Започваме дела

Предложението да бъде теглен кредит бе подкрепено от 20 от присъстващите 34 общински съветници.  „Против” нямаше, останалите 14 бяха „въздържал се”. 


Кои общински съветници се въздържаха за отпускането на кредит за блок “Добрич” може да видите (ТУК).

Предложението за решение бе променено в сравнение с това от предното редовно заседание на ОбС, тъй като междувременно общинска администрация предостави пълна информация за актуални оценки за нужните средства за довършване на блок „Добрич” и за стойността на общинската част в него. Предложението е прието на заседанията на две постоянни комисии – ПК по бюджет, финанси и данъчна политика и на ПК по законност, обществен ред и контрол, съобщиха председателите им. То предвиждаше кредитът да бъде изразходван не само за довършването на блока, но и за изграждането на прилежащата инфраструктура и облагородяване на района около него. Предложението е направено вчера на съвместно заседание на комисиите от председателя на ОбС Иво Пенчев, съобщи той.

Сред противниците да бъде поет дългосрочен дълг за довършването на блок „Добрич” отново бе общинският съветник Иван Колев. Той поясни, че не е против завършването на блока, но, по думите му, трябва да се намери точното решение, което да не натоварва Общината с допълнителни дългове. Иван Колев изрази мнение, че за дейностите по блока могат да бъдат изразходвани 1 милион лева от преходния остатък в бюджета на Общината, както и 1 милион лева от преизпълнението на планираните за 2019 година приходи.

Общинският съветник и председател на финансовата комисия Атанас Атанасов обаче посочи, че вероятно средствата от преходния остатък се планират от кметския екип за инфраструктурата на Добрич. Общинският съветник Гюрсел Кърнак изрази мнение, че излишъците могат да бъдат изразходвани за предсрочно погасяване на заема, за  не се плащат лихви.

Това, че има преходен остатък от 3 милиона лева, не означава, че са излишък, че са излишни пари, каза финансовият зам.-кмет Елка Димова. В момента най-доброто решение за бюджет 2019 и за бюджетите за следващите години е изтеглянето на кредит за довършването на блока, заяви тя. И посочи, че целта е да се реши проблемът без да се спре дейността на Общината.

С 36-те процента, които ще бъдат изплатени от Министерството на финансите след завършването на блока, може да се погасява кредитът, каза общинският съветник Герман Германов.  Въпросът не е само до пари, а да се възстанови една справедливост, която хората чакат над 30 години, заяви Германов. И допълни, че това е справедливост не само за самите собственици, а и за гражданите на Добрич, тъй като тази сграда е като цирей в центъра на града.

Категорично не приемам внушенията, че кметският екип нищо не е правил през последните три години, заяви кметът Йордан Йорданов. И допълни, че в момента Общината предлага цялостно решение на проблема с блок „Добрич”. Йорданов посочи, че никой не знае какво ще е преизпълнението на бюджета в края на годината. То може да е и 10 процента и тогава средствата ще отидат за погасяване на кредита, каза кметът.

След гласуването Герман Германов напомни на председателя на ОбС Иво Пенчев, който не гласува докладната, че вчера предложението за допълнение е направено именно от него на заседанието на комисиите. „Вие правите предложение и не сте съгласен с него. И се връщаме пак към това, което си говорихме и на предната сесия: Искаме да се построи блок „Добрич”, но явно нямаме желание”, каза Герман Германов. Искаме да се построи блок „Добрич”, но явно не с дългосрочен кредит, отговори Иво Пенчев. На което един от собствениците заяви: „С дългосрочен живот не става”.

По време на дебатите се изказаха и няколко граждани, собственици на жилища в блок „Добрич”. ”Търпението ни вече е изчерпано. Живеем в крайни квартали, сградата се руши, прилича на градска тоалетна”, сподели Дияна Йорданова. Галин Йорданов призова съветниците да гласуват по съвест, да гласуват човешки, да загърбят политическите си пристрастия. Не ни останаха нито сили, нито нерви, всички се поболяхме, заяви Зевишан Мустафа. Обидата наистина е голяма, допълни Марияна Пенева.

Решението на ОбС се прие от присъстващите в залата собственици с възгласи: „Благодарим ви за подигравката през тези 33 години” и „Започваме дела”. Те благодариха на кмета за положените усилия през последните три години и за това, че е бил с тях.  Пред журналисти след заседанието заявиха, че ще заведат дела срещу Общината, както и в Страсбург – за нарушаване на човешките права.