Момичета от Добрич красят билбордове на модна марка

Най-вероятно сте ги виждали на билбордове и рекламни табели в града като модели на дамски дрехи на магазин в Добрич. Освен това те красят и сайта за онлайн продажба на марката.

Момичета от Добрич красят билбордове на модна марка

Разговаряме с Яна Димитрова и Ирена Иванова, двете родом от Добрич.


Яна е на 22 години, студентка в Икономически университет - Варна със специалност Маркетинг. 


18-годишната Ирена е ученичка в СУ “Св. Климент Охридски” в паралелка за Компютърен дизайн и фотография. Тази година й предстои да кандидатства, желае да учи Промишлен дизайн в Техническия университет във Варна.


Как решихте да станете модел на добричкия бранд за дрехи?

Яна: Моя приятелка се снимаше за тази марка, но й се наложи да замине за лятото и ми предложи да я заместя. Казах си - защо не, и така вече пет години. В началото бях доста притеснена, защото винаги съм била много срамежлива, но след толкова години вече се чувствам много добре.

Ирена: Моя позната ми се обади и каза, че  търсят модел. Направи ми предложение и реших да опитам. Бях на 16 години, когато започнах и вече снимам близо три години. Първият път бях много притеснена и в същото време развълнувана, но след толкова време вече се чувствам спокойна и уверена.


Как реагираха родителите ви, когато им споделихте, че се захващате с това начинание?

Яна: Родителите ми бяха напълно съгласни да се занимавам с това.


Ирена: Одобриха го без проблем. Подкрепиха ме и сметнаха, че това е ново начинание в моя живот и трябва да опитам. Страшно съм им благодарна.

Какво е чувството да се видите на билборд?

Яна: Харесва ми да се видя на билборд. Много бързо свикваш. Повечето пъти дори забравяш да се погледнеш.

Ирена: Прекрасно! Първият път даже не можех да повярвам, че точно аз съм на билборд.


Как протича един снимачен ден?

Яна: В ден на снимки ставаме много рано. Всяка минава през грим, прическа и т.н. След това започваме работа. През голяма част от времето се забавляваме. За толкова време сме се сприятелили и сработили много добре и дори един 10-часов работен ден, в който си постоянно на крак, минава неусетно.


Ирена: В деня на снимките ставаме много рано и всяка от нас минава през грим и прическа. След това започваме работа. През голяма  част от времето работим от 8-10 часа, но в същото време и се забавляваме. Целият екип е страхотен и за толкова  време сме се сприятелили и сработили много добре.

Колко пъти в месеца имате фотосесии?

Различно. Поне веднъж месечно, понякога и повече.


През кой сезон най-много обичате да имате снимки?

Яна: Обичам да снимаме зимата, въпреки студа, защото излизаме навън в парка или в центъра. Някак по-интересно и приятно е.

Ирена: Обичам да снимаме през есента и зимата - едни от любимите ми сезони. Повечето фотосесии през зимата са навън, но въпреки студеното време са много приятни и забавни.


Как се сдържате да не закупите всички дрехи, които пробвате за снимки и много ви харесват?

Яна: В процеса на работа обличаш и събличаш дрехи толкова бързо, дори нямаш време да обърнеш внимание с какво си облечен. Повечето дори не си ги спомням, хаха.


Ирена: Ами трудно бих казала, хаха. Наистина много дрехи ми харесват, но просто се сдържам някак си.

Занапред ще продължавате ли да се занимавате с това?

Яна: Ще се занимавам с това докато ми доставя удоволствие и имам времето да го правя.

Ирена: Да! Харесва ми, доставя ми удоволствие и ако имам възможност ще продължавам да го работя.


Мислили ли сте за по-професионално развитие?

Яна: Приемам го по-скоро като хоби и нещо, което наистина ми доставя голямо удоволствие. Не мисля, че това е моят път, но човек никога не знае…

Ирена: Да. Бих се възползвала, ако имам такава възможност.

И двете сте снимали и за други марки, разкажете малко повече?

Яна: Да, била съм модел и на друга верига. Снимах за тях около две години. Свързаха се с мен по телефона, отново чрез приятелка. Работата с тях също беше много приятна. Веригата има магазини в София и Златни пясъци.

Ирена: Да снимам и за друга добричка верига. Отново си търсеха модел и позната се свърза с мен. Работата с тях също е много приятна. Имат само онлайн магазин. Снимам от скоро за тях и за момента продължавам.


Бихте ли се снимали за някое списание?

Яна: Ще ми бъде доста приятно, ако се случи нещо подобно.


Ирена: Да. Много бих се радвала, ако се случи нещо подобно.

И двете сте се докоснали до магията на българския фолклор от малки. Помогнаха ли ви тренировките за правилното извайване на тялото, как мислите?

Яна: Бях 4-годишна, когато започнах да танцувам в ансамбъл „Добротица“.  Танцувах около 15 години. Със сигурност са помогнали, защото прекарвахме по много часове в залата, но заслугите отдавам по-скоро на добрия ген на родителите ми. 

Ирена: Бях  много малка, когато започнах да танцувам в училище. Четири години тренирах и художествена гимнастика.  След това около година в ансамбъл “Добруджа“. В момента продължавам да танцувам в ансамбъла в училище. Най-вече ми помогна Художествената гимнастика. Тя ме научи на дисциплина и ми помогна тялото ми в момента да изглежда така.


И за финал - какви са плюсовете и минусите на това да си модел?

Яна: Предимствата са, че работиш в динамична среда, пътуваш много, запознаваш се с интересни хора, дава ти някаква самоувереност. От друга страна е свързано с много лишения, поддържане на определени мерки и тегло, което пък подтиска емоционално някои момичета.

Ирена: Най-големият плюс е удоволствието от работата, а минус няма. На мен ми харесва, правя го с удоволствие. Освен това покрай тази работа завързах нови запознанства.