Събор на Пресвета Богородица и Ден на бащата

На църковния празник Събор на Пресвета Богородица, деня след Рождество Христово, се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус.

Събор на Пресвета Богородица и Ден на бащата

На 26 декември - Събор на Пресвета Богородица православната църква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария. Освен това се чества и църковният празник на свети Йосиф, който се отбелязва като Ден на бащата  по решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" през 1997 г.



Според Библията Св. Йосиф е от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. На 80 години той остава вдовец. На него му била поверена честта на младата Мария - бъдещата майка на Спасителя. Те не са имали плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата.  Св. Йосиф бил призован да я пази в нейната свещена мисия - чрез непорочно зачатие да роди Иисус. Йосиф отнесъл подигравки, тъй като бил на преклонна възраст, а младата му жена е родила, но той устоял, защото Божията воля му давала сили.

До 110 години в праведен живот и честен труд живял Йосиф, бил добър земен баща на Спасителя.

Имен ден на празнуват Давид, Давидка, Йосиф, Йосифа, Дачо, Дацо, Жозеф, Жозефина.