Нидал Алгафари представи новите си книги в Шабла

Среща на шабленските поклонници на писаната реч с известния журналист, режисьор и пиар Нидал Алфагари се състоя днес в народно читалище „Зора – 1894 година“ в Шабла.

Нидал Алгафари представи новите си книги в Шабла

Поводът беше представянето на неговия роман-чeтиpилoгия „Бoжe, зaщo Гocпoд лъжe?“, „Aллax, милocт нямaш ли?“, „Любиш ли, ти Бoг cи!“, „Opиcaни дa избиpaмe.“ Действието на романа се развива през един период от българската история, който почти не е засегнат в нашите учебници, а именно 1700 – 1800 година. Това са много и различни любовни истории, преплетени през традициите, обичаите, бита и вярата на прабабите и прадядовците ни. Авторът разказва за малко познати, въобще непознати или кривопознати личности, истории и обичаи. Но всички обединени от най-силните прояви на мъдростта на народа ни.


Алгафари сподели с хората в залата, че първоначално е замислял това да е сценарий за филм, но предвид финансовите трудности у нас за реализацията на такъв мащабен проект се е спрял на варианта книга. За това решение е помогнала и съпругата му Мадлен – писателка, психоложка, преводачка и режисьорка.

За написването на книгите си Алгафари е ползвал трудовете на Панайот Хитов, Васил Априлов, архиви на европейски легации у нас. Писателят анонсира слушателите за темите, които се преплитат в неговите книги – българските монаси-такидиоти, духът на всеки български празник, как сме приобщили православното християнство към своите празници и обичаи, мълчаната вода, калушарите, килийните училища.

Нидал Алгафари каза, че вече е провел над 440 срещи с читатели в цялата страна и че досега няма негативна рецензия за своя труд. Той изрази твърдата си увереност, че след като благодарение на мъдростта на народа, езика и обичаите си сме „надживели“ толкова велики цивилизации, ни очаква светло бъдеще.