Близо 700 души арестувани за безредиците във Великобритания

Още няколко британски градове преживяха нощ на насилие, палежи и грабежи. Най-тежка беши ситуацията в Манчестър.

Близо 700 души арестувани за безредиците във Великобритания
Хаосът във Великобритания се разпространи в Централна и Северна Англия, но в Лондон бе спокойно след като властите увеличиха броя на патрулиращите полицаи до 16 000 души.

Манчестър в Северозападна Англия преживя снощи най-тежките безредици от 30 години насам.

Група от около 200 младежи е подпалила няколко магазина, атакувала е полицаи и служители от спешна помощ.

Тълпите хвърляли запалителни бомби по магазини и разграбвали дизайнерски дрехи, скъпа електроника, електроуреди и алкохол.

До полунощ са арестувани 47 души.

Безредиците продължиха и след полунощ, когато банди от по 10-20 души тичаха по тъмните улици, преследвани от полицейски хеликоптер. Поискани са полицески подкрепления от други части на страната.

В Нотингам банди са хвърлили запалителни бомби през прозореца на полицейски участък и подпалиха автомобил.

Осем души са арестувани, но няма пострадали.

За първи път е имало големи сблъсъци и в градове в Централна Англия като Лестър, Улвърхамптън и Уест Бромич.

В Лондон магазини, офиси и детски градини затвориха рано, а обикновено оживени улици опустяха, след като кафенета, ресторанти и пъбове също затвориха за вечерта.

Някои жители се подготвиха да бранят домовете и магазините си. Групи за самозащита се организираха в Енфийлд, Северен Лондон, тежко засегнат предишната нощ.

В кварталите Хакни и Кентиш Таун, Северен Лондон,местните търговци, повечето турци, също охраняваха магазините си, някои въоръжени, предаде ВВС .

Досега 685 души са арестувани в Лондон и 111 са получили официални обвинения, включително 11-годишно момче.

Независимата комисия по жалбите срещу полицията вчера опроверга версията, че МаркДуган, заради чието убийство започнаха безредиците, първи е стрелял по полицаите.

Балистичната експертиза показала, че няма доказателства да е стреляно с намерения на местопроизшестивето пистолет на Дуган. Куршумът, попаднал в радиостанцията на един от полицаите, бил изстрелян от негов колега.

Версията на независимите експерти трябва да бъде потвърдена от държавната служба на съдебните медици, но официалното разследване ще продължи месеци.