Общината поема краткосрочен дълг за два проекта, кандидатства за достъпна среда в стадион „Дружба”

Община Добрич ще сключи договор за кредит с „Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ“ ЕАД за поемане на краткосрочен общински дълг с цел реализация на два проекта, финансирани от Европейските фондове. Решението бе взето на заседание на Общинския съвет.

Общината поема краткосрочен дълг за два проекта, кандидатства за достъпна среда в стадион „Дружба”

Проектите са „Подобряване, надграждане и реконструкция на инфраструктура в зона с потенциал за икономическо развитие“ и „Реконструкция и модернизация на Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Проф. д-р Георги Павлов” град  Добрич”. Финансирането е по оперативна програма „Региони в растеж”, Общината е бенефициент по проектите.

Гласувано бе максималният размер на дълга да е 998 838 Лева. Той ще бъде погасен до 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за това. Главницата ще бъде погасявана чрез плащанията от Управляващия орган и/ или от собствени бюджетни средства.

ОбС гласува докладна записка на кмета Йордан Йорданов с предложение Общината да кандидатства за финансиране с проект „Осигуряване на достъпна среда в стадион „Дружба“ в град Добрич“ пред „Красива България“.  Проектното предложение предвижда обособяване на зони на трибуните за хора с намалена подвижност и хора с увреждания и достъп към нея, както и ремонт и изграждане на санитарни помещения, включително осигуряване на достъпна среда за тях. Проектът дава възможност да се обособят зони на трибуните (отбор „гост“ и отбор „домакин“) и достъп до тях.

Дейностите в проектното предложение ще покрият част от предписанията на Българския футболен съюз и ще подпомогнат провеждането на предстоящото Европейско първенство по футбол на УЕФА за девойки до 17 години през 2019 г. в Добрич. С възможността стадион „Дружба“ да поеме домакинските мачове на отбора на „Добруджа 1919“ ще отпадне необходимостта от ползване под наем на друг лицензиран стадион в областта.

Решено бе проектът да е на обща максимална стойност 120 729 лева. Община Добрич ще съфинансира дейностите в рамките на 60 процента от общата му стойност - 72 437 лв.