79 партии щурмуват местната власт

79 партии ще се пробват на местните избори. Днес изтече крайният срок, в който формациите могат да подават заявления за участие във вота. За президент документи досега са внесли 7 партии и три инициативни комитети.

79 партии щурмуват местната власт
79 партии са подали документи за участие в местните избори през октомври.

Това обяви говорителят на комисията Ралица Негенцова няколко часа преди да изтече крайният срок за регистрация. Броят не е окончателен, тъй като до края на деня заявление може да подадат и други формации. Не е изключено и тези, които вече са внесли молбите си, да бъдат отрязани, ако се окаже, че имат нередности в документите.

Досега ЦИК е дала зелена светлина за явяване на вота на 25 партии и не е отказала регистрация на нито една.

До края на деня предстои да бъде взето решение и за останалите.

Негенцова съобщи, че в комисията непрекъснато пристигат проверени списъци на лицата, подкрепящи регистрацията на дадена партия. По закон ГРАО има 3 дни за извършване на проверката.

За партиите, за които все още не са пристигнали проверените списъци, ЦИК ще постанови решение за регистрация.

Ако след проверката обаче се окаже, че подписите са недостатъчно, тя ще бъде отменена.

7 партии и 3 инициативни комитета са подали документи за президентските избори, съобщи още Негенцова. Сред тях са ГЕРБ, ВМРО, "Атака", СДС и ДСБ, както и комитетът, издигащ Меглена Кунева за държавен глава. Приемането на заявленията започна на 5 август и ще приключи на 18 август.

Назначаването на състава на секционните избирателни комисии трябва да приключи до 23 септември, като до 22 септември при кметовете на общините трябва да се проведат консултации с представителите на партиите от парламента, както и на НДСВ. След консултациите ще се определи броят на членовете за всяка избирателна комисия.