Евангелските общности в Добрич излизат на мирен протест срещу новия Закон за вероизповеданията

На мирен протест излизат шестте евангелски общности в Добрич, съобщи за Добрич онлайн пасторът на Обединената методистка църква Милен Стефанов.

Евангелските общности в Добрич излизат на мирен протест срещу новия Закон за вероизповеданията

„Искаме неприемане на новия Закон за вероизповеданията, който, смятаме, че има изключително много слабости и противоконституционни и дискриминационни текстове“, посочи той. 



Според пастора на първо място противоконституционно е държавата да се намесва в живота на вероизповеданията. „Това е записано в конституцията – отделеност на държавата от църквата“, посочи той. И обясни, че се предлага плащане на възнагражденията на свещенослужители, в случая само на тези, които минават границата от един процент на изборите през 2011 година. „Така на тях ще им се плащат заплати. Ако държавата плаща заплати тя де факто става работодател на църквата“, коментира Милен Стефанов. 

По думите му никой не е предупреждаван през 2011 година, че тези данни ще бъдат използвани в последствие за законодателна дейност. „По време на тогавашното преброяване имаше опция човек да се определи не само като християнин, но и като православен или протестант. В случая обаче такава разяснителна кампания не е съществувала тогава, така че е некоректно да се използват такива данни за законодателна дейност“, каза пасторът. 

Според Милен Стефанов се иска да бъде пресечено финансирането на вероизповедания от чужбина. „Това, своево рода, е национализация на вярата. А християнството не може да бъде национализирано“, категоричен е пасторът. Той посочи, че повечето от тях като протестанти представляват световни структури, включително и католическата църква, така че няма как да бъдат отделени в „някакъв национален зоопарк, да бъдем разглеждани като някакви маргинални общности. Защото, макар тук да сме малцинствени, на другите места ние представляваме сериозни организации“. 

Протестът ще се състои в неделя от 14 до 15 часа. Той ще започне пред сградата на Община Добрич, след това ще се пренесе пред Областна управа. 

„Протестът е мирен, нямаме желание да искаме оставка на когото и да е. Просто искаме тези текстове да бъдат свалени от дневния ред на парламента“, допълни Милен Стефанов. 

Снимка: youtube.com